Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halva Klungan i berättarnas spår

Teater- och humorgruppen Klungan är omåttligt populär.
På söndag lotsar Olof Wretling och Sven Björklund publiken genom Västerbottens berättartradition - på sitt eget sätt.

Annons

Det är 200 år sedan bröderna Grimm red genom Centraleuropa och samlade folksagor som ännu lever och återföds. Givetvis ville Olof Wretling och Sven Björklund göra sin variant.

Det blev boken "Till häst genom Västerbotten" om en sju månaders ridtur och insamlandet av berättelser. För Radioteatern har de spelat in tre halvtimmesprogram med dramatiseringar ur boken, och även föreställningen i Tonhallen på söndag bygger på den. Dessutom ligger den och väntar på varje säte när publiken kommer in.

– Vi turnerar alltså med världens tjockaste programblad, säger Olof Wretling.

De kallar sin föreställning "en författarpresentation som är en blandning av Power Point, talbok och hiphop".

– Vi gör det enkelt och avskalat, formellt och faktaspäckat - och utifrån det kan allt hända. I genren författarpresentationer har nog ingen sett något liknande, säger Olof Wretling.

På flera sätt är detta inte en traditionell Klungan-föreställning. Men publiken kommer att känna igen sig.

– Man känner igen humorn, vårt framträdande och hur vi väljer att berätta. I Klungan har vi jobbet med karaktärer. Här har vi inte återkommande karaktärer utan vi ikläder oss rollerna av de berättare vi stöter på, säger Sven Björklund.

Boken ställer förstås också, med en blinkning, frågan vad man upplever som sant. Här finns bilder av dem till häst - men betyder det att de red i sju månader?

– Vad som är sant och inte är sällan intressant. Det viktiga är budskapet och vad man vill med sin berättelse, säger Olof Wretling.

Kvällsföreställningen 19.00 på söndag såldes fort slut, så därför finns nu också en matiné 16.00.