Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halverad försäljning av etanol

Bensinförsäljningen fortsätter nedåt.
Och försäljningen av etanolbränslet E 85 halverades mellan oktober och november – vilket får organisationen Gröna bilister att kräva höjd bensin- och dieselskatt.

– Vi måste jobba ännu hårdare på att branschen och regeringen ser till att det blir billigare att åka miljöbil, säger ordförande Jakob Lagercrantz till TT.

Månad efter månad i år har försäljningen av E 85 ökat. Men den 3 november höjdes priset med 90 öre, samtidigt som bensinen blivit billigare.

Och siffror från Svenska Petroleum Institutet visar att försäljningen av E 85 mer än halverades i november jämfört med oktober, till 13 600 kubikmeter.

Samtidigt såldes nio procent mindre bensin, trots prissänkningen, i november jämfört med samma månad i fjol. Sedan årsskiftet har bensinförsäljningen minskat 6,6 procent.

Lagercrantz anser att bensin- och dieselskatten måste höjas för att göra miljöbilarna mer konkurrenskraftiga. Samtidigt vill han ha kvar undantaget från trängselskatt i Stockholm som miljöbilar har fram till årsskiftet, samt förlänga regeringens miljöbilspremie på 10 000 kronor över halvårsskiftet nästa år.

– Man kommer inte ifrån att plånboken styr oss väldigt mycket, särskilt i kristider.

Försäljningen av E 85 har dock nästan fördubblats i år.

Enligt Vägverket minskade trafikvolymerna under årets tio första månader med knappt en procent. Men Lagercrantz tror att fler mindre, bränslesnåla bilar samt ökningen av kollektivtrafiken kan ligga bakom minskningen av bensinförsäljningen.

När olje-, bensin- och dieselpriserna var högre tidigare gick många över till kollektivtrafiken, säger han.

– Jag tror att den effekten ligger kvar, folk fick upp ögonen för kollektivtrafiken.

Försäljningen av diesel ökade marginellt i november, men var andra månaden i rad högre än bensinförsäljningen. Dieseln har ökat 3,2 procent i år.