Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamburgerskatt hjälper snabbmatsrestauranger med hälsosam klimatomställning

Annons

I veckan kom beskedet att hamburgerkedjan Max ska femdubbla utbudet av vegetariskt på menyn av miljö- och hälsoskäl. Kedjan hyllas på nätet, bland annat på Veckans Affärers Facebooksida där nyheten snabbt genererade nästan 7 000 likes, 400 delningar och drygt 500 kommentarer. Nu är tiden mogen för en hamburgerskatt som hjälper även de andra snabbmatsrestaurangerna med den nödvändiga hälsosamma klimatomställningen.

Nötköttet och osten i cheeseburgaren är livsmedelssektorns stora klimatbovar. Naturvårdsverket skriver tidigare i år i rapporten "Hållbara konsumtionsmönster" att en klimatskatt på i första hand nötkött och mejeriprodukter är en rimlig väg att gå. Idag uppgår utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion till omkring 1,8 ton koldioxidekvivalenter per år. 75 procent av de utsläppen kommer från kött och mejerikonsumtion. Naturvårdsverket skriver att pengarna från klimatskatten på nötkött och mejeriprodukter skulle kunna användas till en sänkning av momsen på frukt och grönsaker.

Totalutsläppet av växthusgaser för ett kilo nötkött (inklusive foder, gödsel, metangas och transporter) beräknas till omkring 35 kilo koldioxidekvivalenter. Men ett kilo baljväxter orsakar bara 500 gram växthusgaser, enligt Fredrik Hedenus, docent i fysisk resursteori på Chalmers och en av miljöexperterna bakom Naturvårdsverkets rapport.

I snitt konsumerar svensken 350 kilo råmjölk per person i Sverige i form av ost och andra mejeriprodukter. Det ger upphov till omkring 4 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det kan jämföras med en bensinbil som enligt Naturvårdsverket släpper ut 2–3 ton växthusgaser per år. Vår mjölkkonsumtion motsvarar alltså mer än utsläppen från en miljon bilar.

En hamburgerskatt vore också synnerligen välkommet för folkhälsan. Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshälsoorganisationen WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC nyligen kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerframkallande. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intaget är desto högre blir också cancerrisken. Kalifornien kan nu efter WHO:s besked tvingas att sätta varningslappar på charkuterier, liknande de som finns på cigarettpaket.

En rationellt utformad hamburgerskatt enligt Naturvårdsverkets modell kan bli den puff i rätt riktning som hjälper McDonalds och andra snabbmatsrestauranger att våga ta avgörande kliv mot en växtbaserad, klimatsmart, nyttig och djuretisk matservering. Det är hög tid för regeringen att börja agera i mat och klimatfrågan genom ekonomiska styrmedel.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel