Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarby vinner – det är vi överens om

Annons

Superettan är en underskattad serie. I likhet med Allsvenskan bättre än sitt rykte – och med en hel drös gamla storheter som vill upp och tillbaka in i det allra finaste rummet.

I går var vi i Uppsala, hemvist för IK Sirius, nykomlingen som skrällde sig vidare i Svenska Cupen. Och även om det drog kallt och småduggade på morgonpromenaden till det stora kongresscentret, så spirade vårkänslorna som vanligt vid anblicken av alla kändisar, som trots allt finns i och kring Superettan.

Där var Hammarbys årsfärske tränare, Nanne Bergstrand, i ledig stil, levererandes en skön blandning av stor klokskap och medryckande skämt.

Där var TV4-teamet med kommentatorn Niklas Jarelind och experten Anders Andersson.

Där var Giffarnas Urban Hagblom, Roger Franzén och Stefan Ålander.

Och där var J-Södras Mats Gren, som blir blåviting och göteborgare igen vilken dag som helst, Siriusfolket med krogkungen Lasse Svensson (svensk mästare i bandy för just Sirius 1968), domarbasen Bosse Karlsson, Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson, och massor av andra ansikten och namn man sett förr, om man säger så ...

Fotbollsfamiljen har en fantastisk förmåga att sluta tillsammans vid sammankomster som den här. Och den tysta minuten för den i söndags dödade djurgårdssupportern var förstås självklar.

Det var bara Syrianska som inte stod att känna igen. Där fanns nämligen ingen tränare och ingen annan klubbrepresentant heller, förutom lagkaptenen Louay Chanko, som jag tror upplevt både skojigare och högtidligare tillfällen.

Jag plitade ner mitt Superettantips redan i början på veckan, efter att ha grunnat länge nog, tyckte jag.

Hade jag vetat hur illa det är ställt med Södertäljeklubben hade jag placerat de röd-gula på nedflyttningsplats. Men så blev det inte, och med tanke på att ingen trodde att Falkenberg skulle ta klivet upp i Allsvenskan förra året så är det kanske lika bra att stå kvar vid grundtipset, som jag ändå tänkta hålla hemligt för er ytterligare något dygn.

Nåja, men Fotbollssverige är i alla fall säker på en sak, och det är att Hammarby vinner serien och gör comeback i Allsvenskan 2015.

Majoriteten här i Uppsala tror att GIF Sundsvall blir det lag som följer "Bajen" upp, medan Öster och GAIS ska gå få göra upp om kvalplatsen.

Jag kan väl ändå avslöja, att jag tippar Hammarby i topp, GAIS tvåa och Giffarna på kvalplats framåt senhösten. I så fall tredje gången gillt!

Till sist: Respekten för GIF Sundsvall (tippas alltså tvåa) är stor hos klubbar och fotbollsjournalister. Ännu större är Svenska Spels tilltro till Johan Eklund, som väntas bli hela seriens skyttekung.