Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hamnen olämplig för asylfartyg" – Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut

Turerna kring asylbåten Ocean Gala i Utansjö hamn fortsätter. I sitt senaste yttrande vidhåller länsstyrelsen sitt beslut att hamnen är miljöfarlig och högst olämplig att hysa ett stort flyktingboende. "Hamnområdet är giftigt och farlig för människor", säger Alexandra Nilsson, enhetschef på länsstyrelsen.

Den 20 juli tog Mark- och miljödomstolen i Östersund ett inhibitationsbeslut, vilket innebär att asylfartyget inte behöver flytta på sig förrän överklagandet är prövat.

Länsstyrelsen motsätter sig beslutet och i ett 18 sidor långt yttrande har man uttalat sig i sakfrågan.

Läs också: Beslutet att stoppa Ocean gala skjuts på framtiden – hamnägaren får respit

I sak riktar sig länsstyrelsens beslut mot hamnägaren Unwaste AB, men i praktiken involveras även Ocean Galas ägare Floating Accommondation som har skrivt ett kontrakt med Migrationsverket om ett flytande asylboende för 1800 personer.

Enligt länsstyrelsen omfattas inte Floating Accommodations av deras tillsyn och därför har inte företaget en sådan partställning att de kan begära omprövning av länsstyrelsens tidigare beslut om föreläggande och förbud mot hamnen.

Rent juridiskt är det, enligt länsstyrelsen, två olika parter i ärendet.

Läs också: Ocean Galas ägare: "Tipspengar till dem som hjälper oss avslöja myglet i kulisserna"

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att förändringen av hamnverksamheten i samband med Ocean Galas vistelse där är att anse som en väsentlig förändrig av hamnområdet.

– Vi anser det rent skadligt för människor att vistas längre tid i hamnområdet. Där finns gifter som kvicksilver, industriavfall samt även arsenik, säger alexandra Nilsson på länsstyrelsen.

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att speciellt barn är utsatta för den förorenade marken på industriområdet samt att de löper störst risk att exponeras för giftiga dammpartiklar.

En annan försvårande faktor som länsstyrelsen pekar på är permanenta lösningar på avfalls- och avloppsfrågan för 1790 asylsökande och 140 besättningsmän på Ocean Gala.

Kjell Tandberg, Ocean Galas ägare, reagerar mot yttrandet.

– Länsstyrelsens beslut har ingen påverkan på vårt fartyg och vårt avtal. De är i maskopi med Härnösands kommun och försöker på alla sätt sabotera vår verksamhet.

Läs också: Tät facebookkontakt mellan Härnösands kommun och regeringen om asylskeppet