Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamrin: Därför har Timrå IK och Sundsvall Hockey haft problem

Hockeyallsvenskan är halvvägs spelad och precis som för ett år sedan så har det visat sig att alla vi tyckare på förhand inte hade den blekaste aning om vad som skulle hända.

Topptippade lag i botten och bottentippade lag i toppen. Det mest anmärkningsvärda med nykomlingarna Tingsryds överraskande framfart är att de tagit sig till serieledning med att äga pucken minst av alla lag i serien. De spelar en tydligt avvaktande ishockey och gör sig i första hand svåra att göra mål på. Möter du Tingsryd måste du i regel slå fem spelare för att ta dig till mål. Framåt har de bra offensiva spelare som kommer ifrån serier där de är vana att producera. Kombinationen av att behöva göra få mål för att vinna och ett bra självförtroende i spelvändningar har blivit ett vinnande koncept.

Tingsryd har redan klarat sig kvar men min tes är att deras spel inte kommer räcka för att kunna fortsätta vinna i slutändan. Uttrycket "defense wins championships" gäller inte på samma sätt längre eftersom i stort sett alla bra lag jobbar bra åt båda hållen. I längden tror jag det topplag som även kan föra och äga spelet bäst kommer lyckas bäst. I Hockeyallsvenskan tycker jag hittills att det är Roger Melins nya AIK. De spelar den bästa offensiva ishockeyn i serien. De kommer både till flest skott på mål av alla lag och tillhör de mest effektiva lagen. De ser ut som det största hotet mot SHL:s bottenlag.

Timrå IK då? Utifrån samma tes vill jag mena att Timrå som klubb är närmare toppen än vad det ser ut. Timrå förmår nämligen att både föra matcher och komma till mycket skott. Timrå har en spelmässig grund för att i framtiden kunna bli ett vinnande lag i Hockeyallsvenskan. Timrå saknar just nu "bara" spelare som förmår att även förvalta spelövertaget. Timrå får därför svårt att slå de mer avvaktande lagen. Det innebär också att Timrå tidvis ställer sina backar och målvakter i väldigt svåra lägen åt andra hållet när man så ofta misslyckas i sin offensiv.

Timrå hade kanske gjort något bättre resultat på kort sikt med ett mer avvaktande spel men frågan är hur utvecklande det skulle vara i längden? 

Att de tilltänkta förste- och andrecentrarna, Johan Johnsson och Alexander Lindgren, inte kunnat göra sig själva rättvisa på grund av skador har satt hinder för lagets utveckling, både offensivt och defensivt. Skador som de både hade med sig och fått nya av.

Det tvingar andra att kliva fram mer.

LÄS MER: Timrå IK studsar tillbaka: "Vi visar kurage efter käftsmällarna"

Med införandet av Elias Pettersson ihop med Jonathan Dahlén och den formstarka trion Anton Wedin, Sam Marklund och Jeremy Boyce kanske Timrå har en bättre andra halva att vänta.

LÄS MER: Timrås supertalang kan välja spel i Modo i framtiden

Jag spår att den dagen Timrå får sina pusselbitar i lagbygget att fungera rätt blir Timrå snabbt ett starkt lag. Lite som med AIK. Detta utifrån att många bitar i spelet redan finns på plats. Fram till dess gäller det för Timrå att kriga sig över vattenytan (sportsligt och ekonomiskt) utan att i för stor grad frångå sin plan på längre sikt.

Sundsvall Hockey då? Sundsvall är en sansad förening vars uppgift i första hand är att klara klubben kvar i serien för vidare satsningar. Laget lider poängmässigt mycket på grund av en för tunn spelartrupp där varje skadad ordinarie spelare ger större effekter än i andra lag. Det tycks även saknas ekonomi för att värva fler bra spelare på kontrakt över hela säsongen. Det hade till exempel varit bra om de förmått behålla tvillingarna Ahlström.

LÄS MER: Platt fall för Sundsvall – helt utan klös mot Pantern

Laget spelade inledningsvis som de gjorde i division I, vilket inte ens var nära att räcka till. När fler spelare började släppa pucken till varandra mer kom också resultat. De har inte kapacitet att föra spelet i alla matcher men de har både smartness och skicklighet att vara effektiva i båda delar av isen.

SE MER: Lidén: "Det sämsta jag sett sedan en match i Vindeln 1996"

Sundsvall är, trots en ny pågående formsvacka, ännu med i serien poängmässigt och i derbymatcherna har de visat att de kan höja sig extra vid speciella tillfällen, vilket inte minst gäller Magnus Åkerlund. Sundsvall lär således vara svårt att slå i viktiga streckmatcher när det drar ihop sig i vår. Minimeras skadorna tror jag Sundsvall klarar sig kvar.