Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ägnade två år åt att bygga drömhuset – ett ekohus med panoramautsikt

Ett svart kubiskt nybygge tornar på krönet.
Nu har makarna Henriksson flyttat in i sitt ekologiska lågenergihus, med utsikt från Leksand till Mora
– Vi ville bygga för framtiden, säger Anders Henriksson.

För två år sedan sade Anders Henriksson upp sig från sitt jobb som slöjdlärare i Västerås, för att flytta till Plintsberg i Dalarna och förverkliga sin och hustrun Bittes husdröm. Sedan dess har han byggt huset på heltid, medan Bitte har veckopendlat från Västerås.

– Vi ville ha ett lågenergihus, och har använt så mycket ekologiska och närproducerade material som möjligt, säger han.

Läs också: På tre år har de renoverat två lägenheter – och byggt nytt hus på Krokviksberget på Alnö

Anders och Bitte tog hjälp av arkitekten Daniel Boberg som ritade huset efter parets grundidé. Huset är till stor del byggt i trä, det är isolerat medträfiber och stommen är av krysslimmat trä.

Golvet är av betong, förutom i sovrummen där det finns en heltäckningsmatta av ull. Badrumsväggarna är täckta med claystone, en slags miljövänlig puts, och ingen plast har använts i bygget. Utsidan av huset är målat med slamfärg och insidan med äggoljetempera.

– Vi gjorde av med 700 ekologiska ägg. Äggoljetempera är en diffusionsöppen färg som släpper genom fukt, säger Anders Henriksson.

Läs också: My renoverar och bygger allt själv - älskar att bygga altaner

Den offentliga delen i huset har en öppen planlösning med sällskapsdel, matplats, tv-hörna och kök. Längs hela framsidan av fasaden finns stora fönster från golv till tak för att ta tillvara den slående utsikten över Siljan.

– Vi har placerat köket så att vi har 180 graders utsikt över Siljan när vi står vid köksön. Det kan bli lite konkurrens om vem som ska laga mat, säger Anders Henriksson.

Mitt i huset står en stor vattenmantlad kamin. Den är kopplad till en ackumulatortank som förser huset med golvvärme och varmvatten. Snart ska deäven installera solceller som också ska värma upp vattnet i tanken.

–Huset har väldigt låga energikostnader. Isoleringen har kanske kostat lite merän när man bygger på traditionellt vis, eftersom den är tjockare, men depengarna kommer vi att tjäna in under tid, säger Anders Henriksson.

Läs också: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Nu står drömhuset nästan färdigt och byggnationen fortsätter på fritiden då Anders har uppdrag som byggprojektledare. När Bitte går i pension flyttar även hon in permanent.

– När jag kommer hem efter jobbet hamnar jag i lugn och harmoni. Man lättar i hela kroppen, säger Anders.