Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är årets fotbollstränare i Medelpad

En glad fotbollsspelare är en bra fotbollsspelare.
Och i IFK Timrå är man rätt lyckliga.
Där finns årets fotbollstränare i Medelpad 2015.
Pontus Melander, 28 år.

Han tog vägen över Alnöbron, svängde höger på fastlandet för att sedan i tur och ordning passera Birsta, Skönviksbacken, och Östrandsfabriken innan han ställde bilen på parkeringen utanför Grytan.

Pontus Melander var hemma igen. Hemma hos moderklubben som inför 2015 hade 16-17 nya spelare A-truppen och gick in i säsongen och division III med en rätt diffus målbild.

Eller hur man väljer att se på det.

– Vi snackade inte tabellplacering. Det hade varit rätt rörigt och truppen var ganska tunn, så det blev mycket jobb med att ringa runt och få ihop ett bra lag och de fick vi på papperet, säger Pontus Melander.

– Men sedan gäller det att få det att funka också, att få tid att spela ihop laget. Försäsongen blev för kort och seriespelet började med en förlust och ett kryss.

Sedan växte IFK Timrå. Och växte. Och växte.

Melanders manskap blev om inte större så i alla fall starkare och mer svårslagna.

– En anledning var att vi hade bra sammanhållning. Vi var 18 plus två på i stort sett varje träning. Vi samlade även ihop oss hade lite aktiviteter utanför fotbollsplanen. En glad fotbollsspelare är en bättre fotbollsspelare, säger Pontus Melander.

– Nu vet jag inte om det är det eller om det var alla segrarna som gjorde oss starka, men jag jobbar medvetet med teambuilding.

Bland mycket annat.

Som Powerpoint-presentationer och videoklipp vid matchgenomgångarna. Som en tydlig spelidé där var och en vet vad som gäller.

– Oavsett vilken nivå det handlar om, division IV, III eller II, så har jag märkt att många spelare jag träffar inte har riktigt har klart för sig vad laget har för spelide och då är det svårt att lyckas.

Melander har sin filosofi, sina influenser.

Med element som ett disciplinerat försvarsspel, med tiki-takaakademins principer hämtade från Tony Gustafsson.

– Det är inte Barca-tiki-taka vi kör i Timrå direkt. Men jag var ner och träffade Tony när han tränade Tyresö i damallsvenskan och han var väldigt juste. Han visade mig, hjälpte mig med kontakter och man blev inspirerad.

– Man plockar upp idéer som man tycker är bra, jag har även tagit vara på det bästa som man lärt sig av ungdomstränare som man har haft.

Och uppenbarligen är han rätt bra på att få ihop det.

2014 tog han upp Alnö till division III.

2015 lyfte han IFK Timrå till division II.

Om starten var sisådär så var avslutningen magnifik.

– Under hösten förlorade vi bara en match, mot Friska Viljor, sedan gick vi rent. Visst hade vi flyt, marginalerna med oss och vi hade spelare som klev fram. Många gånger var det Johan (Melander) men även andra. I näst sista matchen mot Kramfors var det Jonte Åhlin som avgjorde på stopptid.

Årets tränare 2015 ser fram emot 2016.

Även om han får klara sig utan storebror Johan som lägger ner, även om han tappar sin högra hand i assisterande tränaren Andreas Ejerås.

– Jag måste nämna honom, han hade en stor del i framgången, men tyvärr så slutar han, säger Pontus Melander.

Tränaren i IFK Timrå som anser sig ha en spännande och utvecklingsbar trupp som kan bli ännu intressantare med ytterligare något förvärv.

Tränaren som är fylld av driv och idéer.

Hans iPad lär vara fullmatad av det sistnämnda.

– Jag lever här och nu och tar ett år i taget, men det skulle vara kul att få chansen högre upp.  Drömmen är att kunna leva på att vara fotbollstränare. Men för att det ska ske är det bara att fortsätta att jobba hårt.

Dessutom gör Pontus Melanders lag resultat.