Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är eldsjälen som återställer Smedsbäcken efter skrotdumpningen

En 30 kubik stor container har fyllts med skrot som dumpats i Smedsbäcken i Njurunda.
– Hela förra sommaren gick åt till att rensa bäcken, säger Daniel Persson, projektledare.
Målet är att återställa och skapa en barnkammare till Ljungans lekande havsöring.

I solens sista strålar tippar en traktor ner natursten i den djupa bäckravinen bredvid Kyrkmons skola i Njurunda. Stenarna ska sedan bäras ut och läggas i bäckfåran för hand för att skapa gömslen till fiskynglen. Gruset tycker de lekande öringarna om.

Det här biflödet till Stångån har de senaste två åren varit Daniels andra arbetsplats. På dagarna jobbar han heltid i byggbranschen men det brinnande intresset för fiske har lett honom in i en ny värld. All ledig tid går till projektet i bäcken.

– Jag önskar att det fanns ett större intresse hos myndigheter som Länsstyrelsen och Kommunen. Det finns så otroligt mycket att ta tag i. Projektet Smedsbäcken är som en fis i rymden, men om inte jag tar tag i saken, så händer det ingenting, säger Daniel Persson.

Anledningen till Daniels engagemang är att stärka det vilda beståndet av havsöring då den vilda fisken är något som är hållbart långsiktigt. Forskning har också visat att det blir sämre kvalité på den odlade havsöringen.

– Det är inte hållbart i längden. Det viktiga är att återställa vattendragen så att den fisk som föds här kommer tillbaka och leker. Varför odla fisken i plastbackar, när den kan föröka sig själv i naturen, säger han

På andra håll i Sverige ligger man långt före Medelpad i frågan. I Småland började man arbeta med metoden redan på 1950-talet.

– Jag åker dit en vecka varje sommar och hjälper till att rensa Emåns lekbottnar och tar bort vass, säger Daniel.

Där delas kunskaper och erfarenheter.

– Min dröm är att få arbeta med det här, och det behövs minst en heltidstjänst för att få något gjort. I den här takten kommer projektet med Smedsbäcken att ta minst 10 år och därefter krävs det underhåll.

Daniel samarbetar med Kenneth Ottosson på Hushållningssällskapet och projektet finansieras av kultur och fritid, Sundsvalls kommun.

Arbetet med att få stenar och grus på plats kommer att fortgå tills att öringen går upp. Då måste bäcken vaktas, leken får inte störas och det är straffbart att tjuvfiska.

– Vi polisanmäler direkt om vi kommer på någon, det handlar oftast om okunskap, säger Daniel.

En viktig del i det fortsatta arbetet är att ge information till allmänheten. Och skapa en dialog med lärare och elever på skolorna, som har bäcken som närmsta granne.