Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är en av världens mest lästa spänningsförfattare: "Blev förälskad i min hjältinna"

Med 450 miljoner sålda böcker är Dean Koontz en av världens mest lästa spänningsförfattare. Nu skriver han om en FBI-agent som efter sin makes oförklarliga självmord tar upp kampen mot en gigantisk konspiration.

LÄS MER: Vi har listat påskens bästa krimböcker.

- Jag hade bara skrivit 20 sidor när jag kände att blivit förälskad i min hjältinna Jane Hawk, och att det måste bli många böcker om henne, säger Koontz till TT.

"Tystnaden" heter den första boken om Jane Hawk. Samtidigt som den kommer på svenska har fortsättningen, "The whispering room" redan givits ut i USA och bok nummer tre, "The crooked staircase", kommer i maj.

För den 73-årige Dean Koontz skriver snabbt.

- Jag jobbar 70 timmar i veckan. Jag sätter mig vid min dator halv sju på morgonen och sedan sitter jag där tills det är dags att äta middag. En väldigt stor del av mitt liv har gått åt till att sitta vid ett tangentbord, säger han i telefon från sitt hem i södra Kalifornien.

Det finns ett liv efter det som händer i de här fem böckerna och jag har idéer om vad som kan hända.

Från början hade han inte tänkt att det skulle bli en hel romanserie om Jane Hawk. Det var när han insåg att det skulle bli svårt att avslöja konspirationen i en bok som han ändrade sig.

- Jag håller på med den femte boken nu, och i den klaras konspirationen upp. Men jag vill inte sluta skriva om Jane. Det finns ett liv efter det som händer i de här fem böckerna och jag har idéer om vad som kan hända, säger Dean Koontz.

- Det viktiga när man skriver en hel serie böcker på det här sättet är att de alla ska kunna kännas som om de står på egna ben, även om de hänger ihop. Det svåra är att i varje ny bok kunna berätta vad som hänt i de tidigare utan att de som läst dem ska tycka att det är tjatigt.

En rätt känd skådespelerska är intresserad av att spela huvudrollen.

Han har redan sålt rättigheterna till Paramount som vill göra en tv-serie om Jane Hawk.

- Jag kan inte säga vem, men en rätt känd skådespelerska är intresserad av att spela huvudrollen, säger Dean Koontz hemlighetsfullt.

Under de decennier han har varit aktiv som författare har han skrivit deckare, thrillers och skräck. Många ser hans namn synonymt med skräck _ något han inte är så förtjust i.

- Jag har aldrig gillat att bli kallad "skräckförfattare". Spänning, det är det jag sysslar med. Spänning, det är den ingrediens som finns i alla mina böcker. Och sådant är ju livet. Vi lever alla i en konstant känsla av spänning, säger Dean Koontz.

Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Dean Koontz

Född: 1945 i Everett, USA.

Bakgrund: Vann redan på college en skrivartävling arrangerad av Atlantic Monthly och har fortsatt att skriva sedan dess. Hans böcker har publicerats på 38 språk och sålts i över 450 miljoner exemplar över hela världen. Hans fru Gerda erbjöd sig i början av hans karriär att försörja dem båda i fem år _ "om du inte klarar dig som författare på den tiden så kommer du aldrig att göra det", sade hon. Efter de fem åren hade hon sagt upp sig för att sköta den ekonomiska delen av sin mans författarskap.

Romandebuterade: 1968 med science fiction-romanen "Star quest".

Böcker i urval: "Främlingar", "Nattens ögon". "Sekten", "Gömstället"., "Trasdockan", "Frukta ingenting", "Donatorn", "Vad natten döljer".

Kuriosa: Har också gett ut böcker under pseudonymerna Brian Coffey, Aaron Wolfe, Leigh Nichols, Deanna Dwyer med flera.

Aktuell med: Den svenska utgivningen av "Tystnaden".