Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är GIF:s fysfenomen – men svagare resultat

Inte nog med att han är bäst på planen, Jón Gudni Fjóluson var även vassast under måndagens fystest, tillsammans med Sebastian Rajalakso. Här får självaste Cristiano Ronaldo smäll på fingrarna.
– Men resultaten har sjunkit lite, säger fystränaren Joakim Svedberg.

Han ligger högst i ST:s betygsliga efter knappt halva säsongen. Och Jón Gudni Fjóluson fortsätter även att utmärka sig fysiskt jämfört med sina lagkamrater. När spelarna testade sin explosivitet under måndagen var han återigen i topp, även om det såg något sämre ut än vanligt.

– Det är de gamla vanliga som utmärker sig. Jón är väldigt explosiv, men han låg lite lågt i sina värden, så det får vi hålla koll på. Sedan visade Sebastian Rajalakso att han är genomtränad, säger Joakim Svedberg.

Fystränaren brukar använda spelare som Cristiano Ronaldo som referens, mest som en kul detalj, men också som inspiration till spelarna. Och här ligger faktiskt megastjärnan i lä, om man ska tro Joakim Svedberg.

– Jón skulle krossa honom i upphopp. Halva truppen hoppar faktiskt högre än Ronaldo, han har inte värden som imponerar i det här avseendet.

Trots det är trenden genomgående vikande för många spelare – resultaten är inte på samma nivå som när laget gick in i säsongen.

– Många skador och tät matchning har gjort att vi inte kunnat bedriva den styrketräning som jag hade önskat. Det har blivit mer fotbollsträning, och det har vi varit tvungna till. Men det är ingen fara än, och allt blir bättre nu när vi får fler tillbaka och kan gå på mer folk, säger Svedberg.

Han gläds dock åt bland andra Erik Granat, Robert Lundström och Jonathan Malmbergs utveckling.

– De tränar hårt hela tiden, och för dem spelar det ingen roll om det är försäsong eller mitt uppe i hårt matchande – de utvecklas alltid.

Joakim Svedberg använder sig av ett portabelt labb i vilket han mäter spelarnas explosivitet genom olika hoppövningar. Infraröda signaler mäter höjd på hoppet och markkontakt.

– Man får fram nyttiga värden, och det är en bra formindikator. Jag har jobbat med den här tekniken sedan 1992 och gjort några tusen tester inom olika idrotter. Den här typen av tester genomförs av de flesta lag i Europa i dag, men i Sverige är det väl lite si och så med det, säger han.

Läs också: Skadelistan kortare än någonsin

Ny utredning för Rajalakso