Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är mannen bakom det svåra V75-julspelet på Bergsåker

En svårknäckt nöt.
Spelarna bjuds på rejäla klurigheter i Bergsåkers V75 dan före dopparedan.
Det är sportchefen B-O Månssons ansvar att det ser ut som det gör under travets uppesittarkväll.
– Det är jag som skrivit ut loppen och det blir inte svårare och mer utmanade än så här!

Annons

Som ST-sporten tidigare har berättat jobbar Bert-Ola Månsson som regional sportchef för Mittnorrland. En ny tjänst i travets organisation med chefskap för banorna Bergsåker, Dannero, Solänget, Östersund, samt de icke permanenta banorna Hoting och Oviken.

En regional sportchef ansvarar bland annat för tävlingsplanering och skriver propositioner, alltså själva förutsättningarna för loppen.

Normalt har V75 sina klassindelningar med gulddivisionen och neråt. I omgången 23 december är ingenting riktigt som det ska. Loppen ser helt annorlunda ut och B-O Månsson är nöjd över att ha rört om i grytan.

– Nu är jag part i målet, men någon gång då och då är det roligt att avvika från det traditionella upplägget med fasta rikstotoklasser. På onsdag har vi fyra 15-hästarsfält, varav ett lopp är för ston med så kallad spårtrappa. Vi har ett kallblodslopp över lång distans med fördel ston och ett lopp för treåringar med dubbla tillägg. Mitt tips är att någon eller några kommer att vinna väldigt mycket pengar.

Om vi säger att sportchefen myser som tomten vid sin travgran är vi nära sanningen.

– Jag tycker att det är skitroligt. Det är helt enkelt en jättesvår omgång. Sportsligt är det ingen värsting med landets elithästar - men travet är brett och det är fina hästar som tävlar på onsdag också, säger Bo-Månsson.

2011 var förra gången Bergsåker arrangerade uppesittarkvällen. Travet har lyckats etablera sig med sitt största spel den här kvällen då antalet besök på banorna är få men viljan att unna sig något extra hemmavid desto större.

– Uppesittaren har blivit väldigt populär. Det är hög omsättning och stort intresse. Ja, och lite myskul. Det finns aktiva som har lite betänkligheter om att jobba men som regel anmäls det riktigt bra med hästar och det brukar bli fina omgångar.

19.30 drar V75 igång på onsdag. Vid tidpunkten för intervjun har sportchefen lagt den traditionella tipparkvällen bakom sig och skrivit sin ledare i banprogrammet.

Profilerna på Bergsåker som bistått med tipsen är som vanligt Börje Andersson, intervjuare och allt i allo på banan, och Magnus Burman som tidigare arbetade som Robert Berghs försteman.

– Det finns inga jättefavoriter som bara ska gå ut och vinna. Att vi spikar ett femårigt kallblodssto som körs av en amatör från Skellefteå säger en del om bredden. 5 Bodbäckssiv (V75-6) har som vanligt sin tränare Jessica Lindgren i sulkyn. Det är lite av en framtidshäst det här och det behöver inte vara svårare än att hon kör i ryggar till 300 kvar och låter speediga Bodbäckssiv vissla ner dom. Motbud är i första hand 11 Järvsö Rasmus.

Hemmahästen 11 Sally Steel (V75-4) är en annan spik ni är nöjda med?

– Nej, det är en ren chansning. Hon har varit jättebra i tre raka segrar och var senast ute i E3-revanschen då det blev galopp. Henrik Svensson står med tillägg och det kan bli hur rörigt som helst det där. Vi spikade mest för att det skulle krävas många streck annars och var ett dyrt lopp att gardera.

Sparloppet kommer i den sista avdelningen där ni går kort med 7 Buy The Law och 1 Re Doc.

– Det lutar åt att den häst som tar ledningen också vinner loppet. Vi tippar att Ove A Lindqvist tar spets trots sjundespåret bakom bilen med Bodenhästen Buy The Law. Och gör den inte det så är Re Doc snabbare än många tror i början och gynnas av att finnas med där framme. Robert Bergh har väl inte haft något sådant bra läge med hästen sedan den vann i Skellefteå. Robert sa tidigt att han skulle komma hem och hälsa på och hade hittat lopp som han tyckte passa väldigt bra. Han är lite inne på Re Dock och jag kan inte tänka mig något annat än att han kommer att sälja sig dyrt.

Andersson, Burman och Månssons luring?

– Ett öppet trekilometerslopp inleder V75 och Börje Andersson fick jättebra information när han pratade med 2 Force Ones tränare. En finsk gäst som tidigare vunnit tio av 22 starter. Nu har hästen haft problem ett tag och två starter i år och en i fjol säger väl kanske allt. Men hästen är i form igen och blev dragen bakåt senast i starten i Åbo. Hästen är urstark. Mika Forss är en bra kusk och man gör inte den här resan dagen före julafton från Finland om man inte tror att man har en spännande uppgift framför sig.

Så långt julspelet. Vad ska du göra i jul?

– Min fru är en julpyntare av rang och älskar allt som har med jul att göra. Själv kan jag inte säga att jag gillar den lika mycket. En tradition jag aldrig tummar på är att just kvällen innan julafton plocka fram morsans tunnbröd, lägga på lite av den nygriljerad skinka och ta en god julöl till, slutar mannen som ligger bakom onsdagens kluriga V75-omgång.

Fotnot: Dan före julafton startar V75 klockan 19.30. Uppesittarkvällen med V75 från Bergsåker sänds 19.00-22.00 i TV12. I ATG Live startar sändningarna 17.30.