Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är Sundsvalls enda vittnesstöd

Efter ett år utan vittnesstöd i Sundsvall finns det åter möjlighet för vittnen och brottsoffer att få stöd och information på Sundsvalls tingsrätt.
– Det skulle behövas fler som ställde upp, säger Tage Håkansson.

Annons

Tidningen har tidigare skrivit om hur samtliga av Sundsvalls vittnesstödjare slutade i protest efter att Brottsofferjourens samordnare, Ingrid Wennberg, av oklar anledning sades upp från sitt uppdrag 2014.

Efter det har vittnesstödet i Sundsvall varit obefintligt och i dag finns det inte heller någon brottsofferjour i kommunen.

Sedan i somras finns det dock åter möjlighet för vittnen och brottsoffer att få stöd och vägledning tack vare Tage Håkansson, före detta nämndeman i tingsrätten, länsrätten och förvaltningsrätten.

– Det är egentligen Brottsofferjourens uppgift att bistå med vittnesstöd, men då Sundsvall inte längre har någon sådan jour är det här i stället ett avtal mellan lagmannen och mig, säger Tage Håkansson när vi möter honom i tingsrättens lokaler.

Och hans arbete behövs. Som vittnesstödjare har Tage i uppgift att förbereda och informera vittnen och brottsoffer på vad de kan förvänta sig i rättsalen och hur ett vittnesmål går till.

– Oftast har vittnena och brottsoffren aldrig satt sin fot i en rättsal, och då är det extra viktigt att vittnesstödjaren finns på plats och kan ge information och avdramatisera det hela, förklarar han.

Han berättar också att när det rör sig om väldigt känsliga mål som misshandel, olaga hot och våldtäkt så händer det att vittnena är väldigt skärrade och inte vill sitta i samma rum som den åtalade. Då ser Tage Håkansson till att vittnet får ett eget rum.

– Vittnet är kanske det allra viktigaste i en rättegång, därför är det också avgörande att vittnet får känna trygghet och att det möts av respekt, säger Tage Håkansson.

Tage Håkanssons arbete är helt ideellt, men att vara ensam vittnesstödjare tar på krafterna. Vissa dagar kan Tage Håkansson ha över 20 vittnen, och han sticker inte under stol med att det kan bli lite väl tungt ibland.

– Hade vi varit fler vittnesstödjare så hade det kunnat räcka med att man arbetade någon dag ibland. Som det är nu kan jag stå här fem dagar i veckan, säger han.

Och lagmannen Robert Schött håller med.

– Vittnesstödet gör våra rättegångar säkrare och tryggare. Därför skulle vi önska att det fanns minst tio tillgängliga vittnesstödjare. Men så ser det tyvärr inte ut i dag, säger han.