Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ny skoldirektör i Sundsvall: "Det blir mina stora utmaningar"

Sundsvalls kommun har utsett vem som blir ny skoldirektör efter Tommy Nilsson.
Precis som väntat heter efterträdaren Lars Karlstrand, 63.
– Det blir en jättestor utmaning, säger Karlstrand.

Annons

Det var i höstas som det stod klart att Tommy Nilsson hoppade av jobbet som skoldirektör i Sundsvall. Lars Karlstrand, tidigare chef på elevhälsan, utsågs då till tillförordnad skoldirektör och en rekrytering inleddes.

Läs också: Kandidater hoppade av – nu kan han bli skoldirektör.

I mitten av januari hade kommunen valt ut fram tre kandidater till posten där Karlstrand var en. Plötsligt hoppade två av dem av och kommunen väljer nu att ge jobbet till den återstående kandidaten.

– Det är ett ansvarsfullt och roligt uppdrag som väntar mig. Jag känner en trygghet av att ha jobbat inom förvaltningen länge och vet var vi befinner oss. Samtidigt blir jag högsta chef över många elever, anställda och får ansvar för mycket pengar. Det ska man vara ödmjuk inför, säger Karlstrand.

Vilka blir dina stora utmaningar?

– Det är flera. Måluppfyllelsen är den största utmaningen. Allt vi gör ska bidra att öka kunskaperna hos våra elever och se till att de klarar målen och blir behöriga. Vårt mål om att bli Sveriges bästa skola 2021 kvarstår och känns stimulerande. Det systematiska kvalitetsarbetet hur vi följer upp resultat måste vi också se över. Det har vi fått en hel del kritik från skolinspektionen på. Sjukfrånvaron, ledarskapet och att det finns studie- och arbetsro är andra viktiga utmaningar.

Kommundirektören Stefan Söderlund om beslutet att utse Karlstrand till ny skoldirektör:

– Genom hela rekryteringsprocessen så visade han prov på att ha de egenskaper och den erfarenhet som krävs för att axla detta ansvar. Jag känner mig både glad och trygg i att Lars kommer att göra ett väldigt bra jobb i den här rollen, säger Stefan Söderlund, kommundirektör i ett pressmeddelande.

Elin Nilsson (M) och ledamot i barn- och utbildningsnämnden valde att ifrågasätta tillsättningen. Hon menade att rekryteringsprocessen borde ha gjorts om för att få ett större urval.

– Det är ytterst märkligt att man inte gör som vilket seriöst företag som helst och inleder en ny rekrytering. Som det är nu så har man valt den enda kandidaten som finns kvar bara för att det blir bekvämt, sa hon.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pinheiro (S) känner sig trygg över tillsättning.

– Det hade varit svårt eller omöjligt att hitta någon med samma erfarenhet, kompetens och kunskap, när det gäller skolan i Sundsvall. Vi har haft ett gott samarbete under lång tid och rekryteringsprocessen som nu avslutats har visat att han är en högst lämplig kandidat för uppdraget. Med Lars får vi en kontinuitet inom förvaltningen vilket är positivt,