Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han cachar in på Gusturleden

/

Att kalla geocaching sport, spel eller en lek är valfritt.
Utövarna är i vilket fall en stadigt växande skara i Sundsvall.
Och i det sammanhanget har Peter ”Killerswede” Sjögren tagit geocachandet till en ny nivå.

Annons

– Jag ville lägga ut en trail med lite fler gömmor, om man säger så, och då såg jag den här leden. Nu har jag gått och cyklat genom hela och det är bitvis en helt fantastisk miljö där man kan upptäcka mycket, säger han.

Leden han pratar om är Gusturleden, som startar i Västerro, Selånger, och sträcker sig cirka 40 kilometer över skogen och bergen via Huljen, Vattjom och så vidare tillbaka utmed Sankt Olavsleden via Gisselåsen, Västeråsen och Påläng tillbaka till Västerro igen.

Ursprungligen drogs leden av ryttare för islandshästar, men har kommit lite i skymundan även om den brukas emellanåt av cyklister på mountainbike. Nu kan den alltså även bli ett eldorado för geocachare.

– Det är en rejäl promenad runt. Jag skulle tro att ska man köra hela så är det en heldagsutflykt om man har fika och lunch med sig, säger Peter Sjögren, som själv gärna tar cykeln runt.

För er som inte varit i kontakt med geocaching, så går det i några korta ordalag beskriva det som en tekniskt uppdaterad form av orientering där halva nöjet utspelar sig i den digitala världen.

I korthet går det ut på att leta ”skatter”, cachar. För en del utövare är själva sporten att vara först att hitta de senast utplacerade – bli first to find (FTF). Cacharna ska godkännas av organisatörerna på geocache.com innan de syns på nätet. För den som loggat in är det fritt fram att lägga ut egna. Nyckeln för den som letar är koordinaterna och den som söker behöver en GPS eller telefon med samma funktion. Registreringen, betygsättning och kommunikationen på nätet är en stor del av nöjet, konstaterar ”Killerswede”.

Är det här en sport?

– För somliga är det en sport. För andra är det blodigt allvar eller en familjeaktivitet. Det beror på vem man är. För mig är det här ett sätt att komma ut i naturen, en friluftsaktivitet, säger Peter Sjögren.

Han har under de senaste åren lagt ned åtskilliga timmar både på att leta och placera ut cachar. Under en period var han mer eller mindre besatt av att vara först och det tog honom till en topp-15 i Sverige. I dag har han ett annat perspektiv, men brinner lika mycket för sysselsättningen ändå.

Hans plan är att alla cachar på Gusturleden ska vara registrerade och klara att söka när gräset börjar grönska och lövverken spricker ut – det vill säga nu.

– Jag vill att folk ska komma ut nu i försommaren och se hur fantastiskt det är, säger Peter Sjögren.

Mobil med GPS är oum bärligt för alla geocachare.

Annons