Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han föreslås bli ny riksdagsman för (M) från Sundsvall

Jörgen Berglund kan bli Moderaternas nya ledande rikspolitiker från länet.

Nu har partiet nominerat honom som första namn på valsedeln till riksdagen.

Jörgen Berglund har i många år varit Moderaternas främsta företrädare inom kommunpolitiken i Sundsvall, som kommunalråd och oppositionsråd.

För Plus-kunder: 17 svar från Jörgen Berglund – så vill M styra Sundsvall efter valet

Men nu är han beredd att överge lokalpolitiken helt och hållet, och satsa på en karriär i riksdagspolitiken.

Som många tidigare förutspått har Moderaternas nomineringskommitté i länet placerat honom som första namn på sin lista över kandidater till riksdagsvalet nästa år.

Det kan betyda att han blir Moderaternas enda riksdagsman från länet. Sedan förra valet har partiet två riksdagsledamöter; Lena Asplund och Eva Lohman. Men båda dessa ska hoppa av och enligt opinionsmätningarna riskerar partiet att förlora ett av mandaten.

Jörgen Berglunds namn är ännu så länge bara ett förslag. Hur partiets valsedel ska se ut spikas slutgiltigt på Moderaternas nomineringsstämma i Kramfors nästa helg.

För Plus-kunder: Ett år kvar till valet: Löftena, maktjakten och smutskastningen – här är spelet om Sundsvall

Stämman kan riva upp och möblera om på den föreslagna valsedeln, och det är inte helt otroligt att så sker. Nomineringen har nämligen föregåtts av en del bråk och maktkamper inom Moderaterna.

Internt säger man att ombuden måste förbereda sig på "strid och mygel".

Bland annat är andranamnet på listan, som kan komma in i riksdagen om Moderaterna gör ett bra val, Härnösandsmoderaten Anders Gäfvert. Detta trots att Sundsvallspolitikern Alicja Kapica kom tvåa i partiets provval inför nomineringen.

En annan kritiker mot nomineringsprocessen är Elin Nilsson från Sundsvall. Hon blev en av partiets mest kryssade riksdagskandidater i länet vid förra valet, men den här gången är hon inte ens med på valsedeln med 15 namn.

– Jag har blivit utmanövrerad av de som inte vill ha in en konkurrent till Jörgen Berglund på listan. Ordföranden i nomineringskommittén strök mitt namn innan provvalet på egen hand utan att ta upp det till beslut med de andra. Men jag hoppas ändå få stöd vid stämman nästa helg, där partiet demokratiskt beslutar om listan, säger Elin Nilsson.

För Plus-kunder: Avgick efter fuskanklagelser – nu hotas Elin Nilssons comeback: "Maktmissbruk"