Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har byggt igloor i över 30 år - nu är årets klar

Nu är den klar. Den traditionsenliga igloon hemma hos Ove Wessbladh.
– Det är en rolig grej, vi har ett konstverk utanför fönstret, säger han.

I över tre decennier har det stått en igloo på familjen Wessbladhs gräsmatta varje vinter. Trots att de tar längre tid att bygga för varje år som går, tycker Ove Wessbladh fortfarande att det är lika roligt.

– Drömmen väcktes när jag var liten. När jag själv fick barn och kom på hemligheten bakom att kunna göra blocksnö, började jag tillverka egna, säger han.

Sedan dess har han gjort en varje år som det varit möjligt.

Från det att den är klar brukar den kunna stå kvar ungefär en månad innan den smält bort. Två gånger har Ove till och med hunnit med att sova där inne.

– Den är lagom stor för det, 180 centimeter bred och 220 centimeter hög, säger han.

Snöbygget är uppskattat, inte minst av de barn som finns i området.

– Så fort snön kommer brukar de fråga om jag inte ska bygga snart och det är jätteroligt. Jag brukar kunna ha en hel del barn från skolan här också och nästa vecka kommer det en klass och tittar på årets resultat, säger han.

Det bästa med igloon tycker Ove Wessbladh är att han kan titta ut genom fönstret på morgonen och se den stå ståtligt ute på gården. Men han har även skådat den noggrant inifrån.

– Jag har sovit där två nätter, men det var ett par år sedan nu. Det var en märklig känsla, men jag är glad att jag gjorde det, säger han.

Ove Wessbladh kommer fortsätta traditionen med att bygga en igloo varje vinter, så länge han kan.

– Än så länge är det inga problem, det skulle vara om jag får några krämpor som gör att jag inte kan så får jag lägga av. Men annars kommer jag att fortsätta, det är ju så roligt.