Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har minglat med The Who

Jan-Eric Rehn i Sundsbruk har haft ett händelserikt liv med jobb på SMHI och SVT. Han har gjort transatlantiska båtturer, FN-tjänstgöring, Sverige-turnéer med sitt band och som grädde på moset ligger en spelning med The Who.

– Det var riktigt kul på den tiden, säger Jan-Eric Rehn.

Tillsammans med några av grannpojkarna i byn Tallåsen i Hälsingland bildade han bandet The Panthers i början av 1960-talet. Så sent som i fjol hade de en träff hemma i byn. Då dök även några av herrarna från gruppen Shanes upp – med bland annat Lennart Grahn – och de spelade 60-talslåtar tillsammans inför en entusiastisk publik på ett fullsatt Folkets hus i Tallåsen.

På 1960-talet var Tallåsen en mindre metropol när det gällde musiker. Många av dåtidens stora svenska band brukade dyka upp hemma hos familjen Rehn och Jan-Erics föräldrahem fungerade både som tränings- och festlokal.

– Vi har haft många roliga partaj där, säger han.

1965 var The Panthers ute på en stor Sverige-turné med Shanes och Moonlighters där Lasse Holm ingick.

– Man träffade alltid de stora gängen på den tiden. Vi spelade till exempel med The Who i Söderhamn. Jag tror det var 1966. Efter spelningen minglade vi med dem, berättar Jan-Eric Rehn.

Andra minnesvärda spelningar var med Hollies i Sandviken. Jan-Erics roligaste minne från tiden som musiker är från Hudiksvall.

– Hudik hade en slags gatufest då. Jag minns att vi stod högt upp på en scen och blev nästan neddragna därifrån av den vilda publiken. Samtidigt sändes spelningen direkt i radio.

Intresset för musik har alltid varit stort men reumatismen som Jan-Eric drabbades av i slutet av 1970-talet har förstört hans händer.

– Jag kan inte spela själv längre, men det verkar som musiken har fortplantat sig till några av mina barn och barnbarn. Det är roligt, säger han.

Barnen är sonen Tommy Rehn, kompositör och skivproducent som spelar med Corroded och Chris Rehn som är med i Takida. Tommys son Kevin spelar i bandet Seremedy och är känd som Yohio, singelartist i Japan. Chris dotter Saga spelas flitigt på Youtube där hon lägger upp sin musik. Jan-Erics son Michael och dottern Victoria spelar och sjunger däremot inte offentligt.

Radioamatör

Jan-Eric Rehns största intresse sen ungdomen och fram till dags dato är amatörradiosändning. Han certifierades 1960 och har tävlat i konsten i internationella tävlingar. Han har även varit domare – senast i Brasilien 2006 – tävlingsledare i Sveriges sändareamatörers förening och är en av krafterna i Sundsvalls radioamatörklubb.

– Den är en av Sveriges mest aktiva klubbar. Vi har 150 medlemmar, säger han.

Jan-Eric Rehn berättar att det finns cirka 12 000 radioamatörer i Sverige.

– Förra helgen var jag i Utanede, vid Thaipaviljongen. Där har Sundsvalls radioamatörklubb en radiostation dit intresserade från hela Europa söker sig för att sända, säger han.

Jan-Eric lägger ner mycket tid och kraft på sin hemsida med adressen sk3bg.se/contest. Den besöks av radioamatörer från hela världen och har så mycket som tusen träffar per dag.

– Sidan är gjord för alla jordens radioamatörer. Jag beskriver alla tävlingar som går och lägger ut länkar till arrangörerna där de som vill tävla kan läsa om regler och annat, berättar Jan-Eric Rehn.