Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har skapat ett eget ”Jurassic Park” i Matfors: ”Vill roa mina medmänniskor”

Är det Jurassic park eller en konstinstallation? När bilister och förbipasserande åker förbi Jack Rönströms utsmyckade trädgård i Matfors bromsar de in – och gnuggar ögonen. Där står nämligen en viking, en dinosaurie och andra skulpturer – alla tillverkade av plåtskrot.
– Folk kanske tänker att jag är en galning, men jag vill bara få mina medmänniskor glada och ingen kan komma och säga att min konst är värdelös för jag har ju skrotvärdet kvar, säger Jack Rönström med ett leende.

TV: Ta en närmre titt på Jacks fantasifulla skapelser:

Hemma hos Jack Rönström i Matfors händer spännande saker. I den gamla hästhagen står sju fantasifulla plåtskulpturer. Det började med en egentillverkad mobil och för sju år sedan stod hans första skrotprojekt färdigt – ett högt torn med plåtmobiler. Just i dag är det vindstilla men det plingar till lite när vinden tar tag i plåtbitarna.

– När det blåser rejält så konkurrerar jag med Attmar kyrka, tornet har en rejäl klang som hörs långt över hela bygden. Grannarna har nog blivit vana.

Tornet är tillverkat av grova stålplåtar som blivit över från ett hjälpsamt företag i Njurunda. Järnrör, mässingshylsor från kanoner och rostfria rör blev mobiler.

– Materialet fick jag köpa för skrotpriser.

Jack är förvånad över att folk tycker att hans skulpturer är bättre än vad han själv tycker. Förverkligandet av tornet blev starten på skulpturparken och sedan dess har nya skulpturer tagit plats.

– De närboende som jag träffar tycker att det är jättekul, jag får leva med att de kanske anser att jag är lite smått tokig, säger Jack.

En bit bort står en viking som har fått namnet Fredrik.

– Det är han som vaktar parken, berättar Jack.

Vikingen hann inte stå länge förrän Jack fick ett bud av någon som ville köpa den – men Fredrik står kvar. Idén till Fredrik föddes med en gammal vägskylt som fick bli en sköld. Några ventilationsrör och plåtar senare hade vikingen Fredrik tagit plats i parken.

– Han är ståndaktig den rackarn och han klagar inte, säger Jack och skrattar.

Skulpturerna har tillkommit allt eftersom Jack har kommit över skrot. En gammal matarvals och delar av en herrcykel blev en spännande skulptur.

– Matarvalsen hittade jag längs älvstranden efter pappersbruket. Jag reste den och fick offra en herrcykel för att få till kronan.

När det blåser roterar cykeldelarna snabbt. Barnbarnet Jolin bestämde att stolpen skulle bli rosa och så fick det bli. Jack gillar historia och går ofta på loppis. Han tar reda på all möjlig skrot.

– Ibland när jag ser grejerna så ser jag framför mig vad det ska bli. Det kostar inte så mycket det här, det är lite svetstråd, elström och målarfärg så det är inga stora pengar det handlar om.

En torkvinda som en granne skulle slänga blev en färggrann skulptur och ett stålrör blev en flygande påskkärring.

– Jag gör detta för att roa mina medmänniskor, när de ser det här har de något att prata om.

Att Jack är kreativ syns på flera ställen på gården. Mot ladugårdsväggen står en runsten som han knackade ut som bröllopspresent till sin dotter med familj och i vardagsrummet hänger en färgsprakande tavla som han målat med sina barnbarn.

– Vi tog alla överblivna färgpytsar vi hade och jag tycker att den blev väldigt lyckad.

Han tycker om att förverkliga sina ”tokiga” idéer och han märker att hans skapelser väcker reaktioner.

– Det är många bilar som stannar till på bussfickan och kollar, de undrar nog vad det är de ser.

Parkens senaste tillskott är en Tyrannosaurus Rex som tillverkades i vintras. Jack har format ett stålskelett av armeringsjärn och täckt det med en vanlig presenning. Dinosaurien har fått vassa vita tänder.

– Det var ju det mest fruktade djuret och man kommer ihåg den från filmen Jurassic Park. Det ser kanske enkelt ut men det var mycket jobb med den.

Parken kräver en del underhållsarbete med målning, vajrar som går av och rörstumpar som lossnar.

– För flera år sedan blåste tornet omkull men nu är det bättre förankrat.

Har du några nya skulpturer på gång?– Nu har jag lite idétorka, vet inte om det blåsiga och kalla vädret har påverkat mig. Men jag skulle vilja bygga en modell av en oljepump åt en tanker så att folk får föreställningen att ”Nu har han borrat efter olja också”, säger Jack och skrattar.

FLER "UNIKA RUM":

Jörgens spektakulära trädgård vissnar aldrig – är i full blom året runt

Familjen har en egen liten semesterö i Storsjön: "Hela ön är vårt hem"

Jordkällaren i Jämtland blev en bastu: ”Friheten är det bästa”

FLER "HEMMA HOS":

Helenas hem i Njurunda lockar tusentals på Instagram

Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien"Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

BILDEXTRA: