Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han orkade inte jobba i korvkiosk

Riksdagsmannen Johnny Skalin (SD) levde helt på bidrag – tills politiken gjorde honom till höginkomsttagare.

Han sade sig inte orka deltidsarbeta i en korvkiosk – och Försäkringskassan godtog det, trots att han samtidigt pluggade och tog allt tyngre politiska uppdrag.

– De tillät honom att själv beskriva sin arbetsförmåga, och han ifrågasattes aldrig, säger en tjänsteman till ST.

Pressens Opinionsnämnd klandrar Sundsvalls Tidnings publicering av denna artikel. Läs nämndens beslut här.

ST kan i dag avslöja att Johnny Skalin (SD) aldrig haft en vanlig anställning, och att hans politiska kometkarriär finansierades av Försäkringskassan, CSN och skattebetalarna i Sundsvall – Ibland samtidigt.

Myndigheterna bedömde att Johnny Skalin saknade arbetsförmåga. Trots att han samtidigt pluggade sociologi på högskola, ledde SD i Sundsvall mot en vågmästarroll – och sig själv till en plats i riksdagen.

De flesta av uppgifterna i detta reportage är offentliga hos olika myndigheter, men några av dem har ST kunnat ta del av tack vare den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Bedömdes funktionshindrad

Efter ett försök som egen företagare i tonåren beviljades Johnny Skalin 1997 aktivitetsersättning från Försäkringskassan, vid 19 års ålder. Han hade en diagnos gällande ett neuropsykiatriskt funktionshinder, enligt dokumentation vars innehåll ST tagit del av.

2000 började han läsa in gymnasiekompetensen via anpassade studier på komvux, och 2005 började han högskolestudier på distans.

I slutet av 2006 hade den nya regeringen bestämt sig för att Sverige hade för många förtidspensionärer. En av många som fick sin arbetsförmåga utredd vid denna tid var Johnny Skalin.

I början av 2007 inledde han en arbetslivsinriktad rehabilitering. Han fick arbetsträna tio timmar i veckan på en grillkiosk i Njurunda, ägd av dåvarande partikamraten och barndomsvännen Håkan Åslin.

Vid utvärderingen i september det året berättade Johnny Skalin för handläggarna att han hade svårt att sortera intrycken när det blev för många kunder i kiosken. Han kände en extrem trötthet och kunde behöva upp till två dygn för att återhämta sig efter ett fyratimmarspass. Han sade sig vilja ha ett jobb där han kunde anpassa arbetet efter sitt eget mående. Helst ville han jobba på nätterna när det inte var folk i rörelse.

Parallellt med arbetsprövningen tog Johnny Skalins politiska karriär fart. Han började engagera sig i Sverigedemokraterna lokalt kring valet 2006, och i början av 2007 valdes han först till ordförande för SD i Sundsvall och lite senare för hela länet.

– Det var naturligtvis mycket jobb, minns Johnny Skalin själv den tiden.

Men till Försäkringskassans handläggare sade Johnny Skalin att hans engagemang begränsade sig till ett möte i månaden, och att hans högskolestudier inte heller tog upp så mycket tid, eftersom de var halvfart på distans och han hade lätt att lära.

En handläggare på Försäkringskassan tog upp Skalins politiska engagemang med en överordnad, men det blev ingen djupare granskning:

"Det framkommer att den försäkrade är ordförande i Sverigedemokraterna i Sundsvall. Jag ringer och diskuterar ärendet med föredragande. Min fråga är om detta innebär att viss arbetsförmåga finns... Han anser inte att jag ska utreda detta i nuläget", noterade handläggaren efter telefonsamtalet.

Johnny Skalin bedömdes i november 2007 behöva "ett speciellt anpassat arbete som tar hänsyn till hans funktionshinder". En "lugn miljö där intrycken är begränsade". Inte heller Samhall trodde sig kunna skapa ett arbete åt honom, enligt utvärderingen.

En läkare intygade samtidigt att Johnny Skalin fortfarande levde med samma neuropsykiatriska diagnos, och han fick behålla full ersättning från försäkringskassan.

En månad senare tog han plats i Sundsvalls kommunfullmäktige.

– Inom både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen var det flera som reagerade och tyckte bedömningen var märklig, men det var som om det var känsligt eller fanns en rädsla. Jag tycker det är anmärkningsvärt att han kunde bedömas sakna arbetsförmåga och samtidigt leda en partiorganisation, som vi visste att han gjorde, säger en tjänsteman som hade insyn i ärendet.

Från januari 2008 fick Johnny Skalin sin första lön i vuxen ålder, 4 541 kronor i månaden, som partiföreträdare för SD av Sundsvalls kommun. Ett år senare ökade den med 5 640 kronor när han också fick uppdraget som politisk sekreterare. Johnny Skalin profilerade sig tydligt som partiets drivande kraft i Sundsvall, och visade ambitioner även på riksnivå.

– Jag har haft mycket goda kontakter med partistyrelsen från ett ganska tidigt skede. Jag har varit väldigt involverad i det mesta som har hänt. Från 2008 intensifierade jag mitt samarbete med partiledningen, berättar Johnny Skalin.

Under resten av mandatperioden deltog Johnny Skalin i minst 33 sammanträden i fullmäktige och undertecknade 12 motioner. Han spelade en central roll när SD:s Timråförening upplöstes och partikassan på 188 000 kronor togs ifrån dem. I Sundsvall ledde han SD till en fördubbling av antalet mandat. På riksplanet deltog han i den valrörelse som gav honom och 19 partikamrater Sverigedemokraternas första riksdagsplatser.

– Det var riktigt mycket jobb. Vi tog fram en alternativ riksbudget. Där var jag såklart huvudman bakom det. Det tog flera månader, berättar Johnny Skalin.

Ingen av dessa aktiviteter förändrade Försäkringskassans officiella syn på Johnny Skalins arbetsförmåga. Under de första månaderna 2009 hade Johnny Skalin hel sjukersättning – 8 560 kronor och 1 033 kronor i bostadstillägg, trots att han samtidigt tjänade cirka 11 500 kronor i månaden på sina politiska uppdrag.

CSN hade nobbat hans två senaste ansökningar om studiemedel, men sedan han i april 2009 begärde att sjukersättningen nedsattes till halvtid fick han pengar även därifrån, för tio veckors högskolestudier.

Enligt Försäkringskassans nya regler från 2008 ska den som har sjukersättning och börjar jobba begära så kallad steglös avräkning. Det innebär att sjukersättningen räknas av mot de inkomster man får från jobbet, och anmälan ska göras innan man börjar arbeta.

Först i februari valåret 2010 begärde Johnny Skalin steglös avräkning, enligt Försäkringskassan. Då hade han alltså arbetat åt Sverigedemokraterna i Sundsvall – och fått lönen betald ur kommunens skattekista – i två år och två månader. Det innebar också att hans sjukersättning genast sattes ner till noll kronor från den tidpunkten, men själva rätten till den hade han formellt kvar.

25 oktober 2010 höll Johnny Skalin sitt premiärtal som SD:s ekonomisk-politiske talesman i riksdagen. Där framhöll han att svenskarna måste få valuta för sina skattepengar.

Först tre veckor senare, 17 november 2010, stämplades ett brev in på Försäkringskassan:

"Härmed begär undertecknad ... att helt häva gällande sjukskrivning och i samma anda avstå från ytterligare utbetalning av bostadstillägg", skrev Johnny Skalin.

Enligt Försäkringskassan drogs hans rätt till sjukersättning formellt in i januari 2011.