Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han riggar Eurovision Song Contest i Globen

Sören Durango är Sundsvallsföretagaren som spelar en nyckelroll bakom kulisserna i Euro­vision Song Contest 2016. I maj gör han det för sjunde gången och andra gången i Globens tak.
– Jag är Headrigger för projekt­et och ansvarar för allt som ska hängas i taket, säger han.

Annons

Sören Durango är uppvuxen i Stockholm men bor sedan 2009 i Sundsvall. Här driver han företaget Scandinavian Rigging Service, som i maj tar sig an Eurovision Song Contest (ESC). Ansvaret väger tungt, och kan mätas i 100 ton teknisk utrustning som ska monteras i taket och göra showen så bra som 400 miljoner tv-tittare världen över förväntar sig.

– Jag vet att det är ett viktigt uppdrag. Det får helt enkelt inte gå fel, säger han.

Själv ingår Sören Durango i styrgruppen för det jättelika evenemanget. Förutom Globen 2000 har han varit med i det här projektet i Estland, Lettland, Turkiet, Ukraina och senast i Malmö 2013.

Hans titel är Headrigger med ansvar för planering och beräkning av hur alla strålkastare, monitorer, högtalare och scenografi ska fås på plats i arena­taket. Årets uppdrag har han redan inlett i sin dator, även om produktionen inte är spikad ännu.

Vad är det knepigaste med ditt jobb?

– Det är väl att kunna sammanföra allas olika önskemål. Till exempel så kan det vara ljus och scenografi som vill vara på samma plats i luften samtidigt vilket är fysiskt omöjligt. Så då gäller det att få ihop en lösning som alla är nöjda med, säger han.

Att teamet som designar föreställningen alltid har som mål att skapa en unik show gör ju att hans eget arbete påverkas, konstaterar han och till­lägger att det är just den sortens utmaningar han gillar.

Vad krävs av dig för att få ihop allt?

– Först är det väldigt mycket erfarenhet av produkt­ion och sedan är det ren kunskap om hållfasthet och beräkningar.

Att Sören Durango numera bor i Sundsvall har sin förklaring i att hans fru, Caroline Durango, ursprungligen kommer här­ifrån. De träffades när hon bodde i Stockholm och båda jobbade för samma företag under en period. Valet att lämna storstan var inte svårt.

– Vi tröttnade på Stockholm och kände att vi var tvungna att flytta någonstans. Då blev det naturligt att flytta hit då även jag hade egna vänner här.

Sören Durango säger halvt på skämt och halvt på allvar ”att han ångrar att han inte flyttade till Sundsvall tidigare”. Han trivs otroligt bra, konstaterar han. Skälen är många.

– Det är väl kombinationen av småstad och storstad, att det är nära till både lugn och ro och liv och rörelse. Sundsvall är en så pass stor liten stad att man har allt man be­höver samtidigt som det är bekvämt att bo här. Och vill man besöka en större stad så är det ju inte heller så långt att åka.

Samtidigt blir det många nätter borta från hemmet. Många arrangemang är i Stockholm. Sören Durango har både Friends arena och Globen som kunder. Samtidigt blir det inte lika många resor som förr. Rekordet är över 300 nätter borta på ett år. Men då var han ung, konstaterar han.

Hur hamnade du i den här branschen?

– Det började med en skolavslutning i åttan. Då hade jag en lärare som hade eget företag och jobbade som ljudtekniker. Jag följde med honom ut på jobb på helgerna. Sedan har det bara rullat på. Jag har hållit på sedan 1986 och det är faktiskt 30 i år.

Att rigga i Globen räknar han med kommer att ta mellan en vecka och tio dagar. Sedan blir det alltid justeringar in i det sista.

Har du något mål eller tycker du att du har nått så långt du kan med det här?

– Jag har inte gjort en OS-invigning ännu ... Men det här är helt klart ett väldigt stort och väldigt uppmärksammat program. Det är alltid kul att få fråg­an och hedrande att få den flera gånger, säger Sören Durango.