Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han skrev nutidshistoria i sin bok om Sri Lanka

Sri Lanka - te, ädelstenar och paradisturism. Men också en segsliten politisk konflikt som var mycket omtalad för några år sedan.
Johan Mikaelsson, journalist från Sundsvall, känner som få Sri Lanka och dess blodiga förflutna. Nu har han också skrivit boken om konflikten.

Annons

Det började i gymnasiet, med en kompis som kom från Sri Lanka. Med samtal, en gemensam resa.

Det var medan kriget pågick och fram till i dag har Johan Mikaelsson besökt Sri Lanka nio gånger. Han har skrivit artiklar om konflikten, gjort en magisteruppsats om journalisters situation där, samt en film tillsammans med Sundsvallsfotografen Olle Melkerhed. Och nu finns även boken "När de dödar journalister".

– Jag blev intresserad och sedan har det bara fortsatt, säger han.

Han är uppväxt i Sundsvall, har studerat vid Mittuniversitetet och praktiserat på Sundsvalls Tidnings redaktion. Men han läste till journalist i Göteborg och det är där han bor numera, när han inte reser och rapporterar. Sri Lanka är ett intresse som återkommit under åren, även om han har varvat sitt engagemang med mycket annat arbete. För att påbörja bokprojektet 2012 var han tjänstledig i en period, och 2015 gavs boken ut.

– Den är en sammanfattning av allt material jag hade, och sedan intervjuade jag nyckelpersoner och gjorde nya resor till ön och till FN i Genève. Många som har varit i Sri Lanka och har läst boken säger att de har haft glädje av att förstå bakgrunden. Jag har försökt skriva så att även de som inte är så insatta ska få en bra bild. Boken har fått en viss spridning i Sverige bland journalister och de som är intresserade av mänskliga rättigheter, säger han.

I Sri Lanka rådde stora motsättningar mellan singaleser och tamiler, två folkgrupper med olika språk, kultur och religion. Under det brittiska kolonialväldets tid hölls konflikten i schack, men när landet blev självständigt blossade den upp. 1983 utlöste blodiga upplopp mot tamiler ett riktigt krig, där vi i omvärlden minns uttryck som gerillagruppen "Tamilska tigrarna", som ville ha en egen stat på öns norra och östra delar. Tamilerna är i minoritet men hade fått vissa förmåner av britterna, vilket spädde på motsättningarna mellan dem och den singalesiska regeringen.

Det gjordes politiska försök att lösa knuten, och olika perioder av krig och fredsförsök avlöste varandra. Efter en misslyckad norsk medlingsinsats, men fredsobservatörer från Sverige och resten av Norden på plats, bröt strider ut i gen 2006. Kriget blossade upp och pågick till maj 2009, då den singalesiska regeringen hade erövrat allt område som Tamilska tigrarna hållit. Kriget slutade blodigt med att ena sidan vann.

I januari 2015 skedde ett maktskifte, då president Rajapaksa som är misstänkt för krigsförbrytelser förlorade valet och fick avgå. Nu ska det utses en domstol som går till botten med vad som har hänt, med viss utländsk hjälp och med stöd av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Nu finns ett hopp om att kunna gå vidare i fred. Även den processen är intressant att följa för en kännare som Johan Mikaelsson, som har gjort två nya besök på ön under 2015.

Under kriget dödades tiotals journalister i Sri Lanka, ibland i regelrätta attacker mot redaktioner. Johan Mikaelsson har vänner som har råkat illa ut, men själv har han aldrig varit rädd för att resa i Sri Lanka. Mest är det lokala journalister som varit utsatta.

– Men man måste alltid tänka sig för i en konflikt, när det finns en säkerhetstjänst som bevakar dem som försöker få ut berättelserna. Vid ett tillfälle blev jag skuggad, avbröt resan och kom tillbaka senare. Och inte minst måste man tänka på dem man pratar med, så att inte de råkar illa ut.

I dag är konflikten i Sri Lanka ganska bortglömd i Sverige. Men Johan Mikaelsson blir då och då anlitad som expert och rapporterar son frilansjournalist för olika medier. Han har varit i de värst drabbade delarna, han har många kontakter bland journalister både på ön och i exil, och han känner många andra som också varit mitt i konflikten på olika sätt.

– Freds- och konfliktforskningen säger att där det finns en tydlig vinnare är risken mindre för att konflikten ska blossa upp igen. Jag tror inte det blir krig igen, men det protesteras till exempel mot att det finns politiska fångar, säger han.

Hans bok är ett stycke nutidshistoria, berättelsen om ett modernt krig och efterspelet i FN.

– Det finns ingen annan bok på svenska som beskriver skeendet på det här sättet. Den säljs inte så mycket i handeln, men den finns ju på bibliotek och går att beställa. Förhoppningsvis kommer den snart ut på engelska också, och då får den såklart en större marknad, säger han.

För hans del blir det nog ingen mer bok om Sri Lanka. Och förmodligen kommer inget nytt land att ta Sri Lankas plats hos honom. Han har rest lite i Ukraina men känner inte alls samma engagemang.

– Men en viss nytta har man ju av att ha rest i ett konfliktområde, kunskaper som man kan ta med sig när man rapporterar från ett annat. Man vet till exempel att man måste vara förberedd på att saker kan hända och på att folk inte vill ha en där. Och man märker hur konflikten präglar hur människorna tänker, säger han.

Läs mer om böcker av Sundsvallsbördiga författare:

En röst ur samtiden