Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill bygga stans vackraste trähus – ställer ut ett smakprov på torget

Ett nära fyra meter högt trätorn möter besökarna på Stora torget under Stenstadsdagarna. Det är ett smakprov på det hus som Daniel Blomqvist tänker bygga. "Mitt mål är att skapa stans vackraste trähus", säger han.

Läs också: Daniels hus skapar Facebookstorm: "Han är en skatt"

Huset ska stå i korsningen Bergsgatan-Parkgatan i Sundsvall. Och på sikt ska kvarteret rymma tre hus med bostäder, ett kontorshotell samt butik eller kvarterskrog, så att allmänheten kan få en relation till huset.

– Först var idén att bygga kopior på de trähus som fanns på Norrmalm, och helst där vid Selångerån. Men den tomten har Diös rätten till nu. I stället vill jag bygga större, vackra trähus som håller högsta klass, berättar Daniel Blomqvist.

Sedan tolv år tillbaka driver han företaget Vparts i Matfors, som säljer reservdelar till Volvobilar via e-handel. En verksamhet som utvecklas och är lönsam.

Tack vare det kan jag göra det här. Själva bygget ska få ta tid, men fokus ligger på genomförandet och helheten i detaljer. Huset blir ett arbetsprov inför kommande satsningar.

Hur mycket hans drömprojekt kostar är därför ingen central fråga nu.

– Jag har alltid varit intresserad av hus och husrenoveringar och har renoverat själv. Jag brinner för Sundsvall och det är framför allt mäktiga, detaljrika hus från sent 1800-tal som jag gillar. Det får inte vara slut påden epoken, det vore för tråkigt.

Inspiration har han förstås fått från Stenstan, men även från Söderhamn och Stockholm. Och förstås från foton på Sundsvallshus före branden, inte minst Hotell Nord som var Knausts föregångare.

– Det är maffigt med stora trähus. Som tur är finns det vackra kasinot kvar i stadskärnan. Mitt hus ska bli lika fint med höga golvsocklar, spegelpaneler efter väggarna, mycket fina detaljer – och takmålningar som Christian Beijer tack och lov är sugen på att göra.

Innegården ska beläggas med granitsten och Annicka Burman ska designa växtligheten.

Daniel Blomqvist är sin egen arkitekt.

– Jag vill lära mig att rita hus. Sedan rådfrågar jag andra, bland annat två arkitekter som jag känner. Jag har också fått bra hjälp av kommunens bygglovsavdelning.

Det blir hans nya företag Sundswall Träfastigheter som står för bygget. Han har redan tre anställda snickare, som renoverat Vparts-fastigheten i Matfors, som är från 1850-talet och tidigare ägdes av SCA.

– Jag har funderat mycket på hur vi ska bygga och klara det med relativt lite personal. Vi har en del idéer som man kan följa via företagets facebooksida och blogg.

Bygglovsansökan är ännu inte inlämnad, men går allt enligt planen kan grunden gjutas nästa höst.