Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge överlägset i kvartsfinalen – Utklassade Sverige i handbollen

Det går inte att få allt.
Två mirakel händer sällan samma dag.
Norge smulade metodiskt och brutalt sönder medaljdrömmen för de svenska handbollsdamerna i kvartsfinalen.
Norskorna delade ut en svidande örfil: 33–20.

Annons

Tät defensiv, taktisk kadaverdisciplin och iskalla nerver förde Sverige till OS-final i fotboll för första gången sedan Gunnar Nordahl sparkade boll på Wembley 1948.

En bragd.

Idrottshistoria.

En kväll att minnas för alla som var där eller på något sätt såg matchen.

Det här glömmer vi.

Inte i närheten

Handbollsdamerna var inte i närheten av något som ens liknade en chans mot norskorna. Ingen hade begärt det heller, en och annan hade förstås hoppats, men det hinder som tornade upp sig mellan Henrik Signells landslag och en semifinal i OS var oöverstigligt.

Norges damlandslag i handboll i en mening: OS-mästare 2008 och 2012, regerande världsmästare från december och som genom åren spelat till sig 23 mästerskapsmedaljer.

Det var över innan den första halvleken nått halvvägs. Då ledde Norge med 10–2 sedan Kari Aalvik Grimsbö radat upp paradräddningar. Johanna Bundsen var inte lika lyckad. Det slank in bollar i en rasande fart, men inte ens Grimsbö hade stått i vägen för det konstanta bombardemanget om de bytt plats.

– Vi hänger inte med i början. Vi kommer till lägen, men bränner lite för mycket, sade Sabina Jacobsen till Viasat.

Jacobsen togs hårt och bröt näsbenet i matchen, men den smärtan var ingenting jämfört med hur ont förlusten gjorde. Visserligen mot världens bästa lag, men den här kvällen gav Sverige sig inte chansen att vinna.

– Vi är bra också, men vi var inte riktigt det i dag.

Förnedring

Hållbarheten i förvarsmuren framför Bundsen var obefintlig och i takt med att det närmade sig halvtid var stadiet för förnedring passerat sedan länge. I siffror: 7–19.

Bundsen ersattes av Filippa Idéhn till andra halvlek och klarade sig bättre. Sista trettio minuterna handlade om skademinimering och stolthet. Några defensiva hål tätades, den andra halvleken slutade 13–14 men åtminstone en match i matchen vann de svenska damerna. En av få som matchade norskorna i fråga om individuell skicklighet var Isabelle Gulldén, åtminstone offensivt. Nio mål kom från hennes hand.

Mer läsning

Annons