Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola och Staffan avslutade med seger

Den sista gruppspelsmatchen i OS blev till en elegi över det landslag som Staffan Olsson och Ola Lindgren lett tillsammans i åtta år.
Segern över Brasilien, 30–19, blev rejäl – men betydde ingenting.
– Det känns tomt just nu, säger Olsson, som nu lämnar uppdraget.

Annons

Ingenting fanns att spela för, annat än framtiden, i Future Arena. Sverige var redan klar gruppjumbo och kvartsfinalklara Brasilien var fast förankrat på tredje plats.

När ingenting längre fanns att spela för förutom äran och för att täppa till truten på alla de brasilianer som nära nog fyllde de 12 000 stolarna i arenan såg Sverige till att göra just det. Inför ögonen på kungaparet, som anlände till Rio de Janeiro på måndagen och förutom handboll även såg dressyr och när Johan Eurén missade chansen att få brottas om brons, vann Sverige med 30–19 – och får lämna OS med en seger och fyra förluster.

– Det är klart att med det här resultatet så är jag och Ola ansvariga för det. Och det har ju gått åt helskotta, säger Staffan Olsson.

I höst väntar EM-kval och VM-förberedelser för Sverige. Vilka som då leder landslaget är inte klart.

Vill se en ledare

För Staffan Olsson blir hans enda engagemang tränaruppdraget i Paris Saint-Germain.

För Ola Lindgren är framtiden mer oviss. Kristianstadstränaren har ett år kvar på kontraktet med Handbollsförbundet, men har tidigare sagt att även han kommer att lämna landslaget tillsammans med Staffan. Om han återuppstår i ensam skepnad, eller tillsammans med någon annan, återstår att se.

Om Staffan Olsson får bestämma borde förbundet satsa på en ansvarig ledare.

– Min erfarenhet från den tiden när jag mer eller mindre bara sysslade med förbundet så tror jag att det i längden är viktigt att man har en som är ansvarig. Jag är lite känslig för att det är två som jobbar 50 procent, på lite längre sikt. Sedan kan man ju ha en massa olika konstruktioner med ansvariga för olika områden och så vidare, men det behövs en 100-procentig tjänst tycker jag med allt runt omkring.

Högre nivå längre fram

TT: Vad är du mest stolt över med tiden som förbundskapten?

– Resultatmässigt så blir det självklart OS-silvret. Men annars blir det just den här kontakten som jag har haft med många av killarna. Det blir ju en slags vänskap även om de kanske inte direkt vill hänga med mig. Men det byggs ju relationer på många håll och kanter och det har varit jäkligt kul att få lära känna så många killar.

Längre fram i tiden väntar ett EM på hemmaplan för Sverige 2020, och ett hemma-VM 2023. Ungefär då tror Staffan Olsson att Sverige kan vara med i världstoppen igen. Fram tills dess ser han resultat som på EM i Polen i januari, då Sverige blev åtta och fixade en OS-kvalplats.

– Det finns ju otroligt många duktiga handbollskillar i Sverige, sedan är det många som är unga och det är ju tufft. På kort sikt ser jag inte heller att det är jättedyster. Det kommer nog rulla på, och på en ganska bra nivå.

Mer läsning

Annons