Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressat Sverige föll på nytt – med en poängs marginal

/
  • Egyptens handbollsherrar firar efter segern mot Sverige.

Sverige mot Egypten blev till en viljornas kamp i OS-handbollen.
Med sitt aggressiva försvarsspel och flängiga spel gick Egypten till slut vinnande ur striden.
Sverige föll med 25–26 och står nu på två raka förluster.

Annons

Egypten lyckades med sitt energiska och aviga spel pressa Slovenien ända in på mållinjen i sin premiärmatch. Det var fartfyllt, hårt, aggressivt och sevärt.

Även mot Sverige vann Egypten över publiken i Future Arena, som skanderade "Egito" och gav laget extra energi.

Sverige hade en fin sekvens i början på matchen där de spelade med en frenesi och bestämdhet i anfallsspelet. Jerry Tollbring satte en straff, Johan Jakobsson och Philip Stenmalm gick upp högt och sköt, Mattias Andersson räddade en straff och Mattias Zachrisson kontrade, och plötsligt hade Sverige gått ifrån från 2–2 till 6–2.

Det såg ut att bli en ganska bekväm resa för svensk del. Men sedan bytte matchen skepnad.

Plötsligt fick Sverige problem med det utgrupperade och aggressiva egyptiska försvaret. Eller om det var det egyptiska försvaret som började fungera.

Sverige misslyckades med att göra mål på två raka egyptiska utvisningar, och plötsligt var det fara och färde i gen. Avsluten gick utanför, över, i ribban. Samtidigt gjorde Sverige flera tekniska fel och i stället för att tappa matchen kunde Egypten gå ikapp till 8–8.

– Det är hårt att möta dem, de är tuffa och aggressiva. Vi hoppades att de inte skulle sätta sina lyckoskott, och vi missa våra, säger Johan Jakobsson till Viasat.

– Jag tycker att vi har ett bra grepp i första halvlek, och det kanske vi skulle ha hållit fast vid och spelat mer disciplinerat. Vi hade inte marginalerna på vår sida riktigt i sista. Vi sätter inte de chanser vi har och kanske borde sätta. Vi åker på några utvisningar och de skjuter några lyckoskott som går in, säger Jakobsson.

Vissa av de svenska anfallen gick om intet på grund av rent slarv. Som när Fredrik Petersen kastade ett frikast rakt i gapet på en brytande egyptier, som kunde kontra in 16–15 – och ta ledningen för första gången i matchen.

Förbundskaptenen Staffan Olsson efterlyste tålamod och lugn i en timeout just före halvtidsvilan, när Sverige såg ut att själva gå in i väggen av stress. Men något verkligt lugn infann sig aldrig.

Sverige fortsatte att stå för tekniska fel och kunde inte dra ifrån även om det ibland blev en lucka på något mål.

När bara ett par minuter återstod hade båda de egyptiska målvakterna Mahmoud Khalil och Karim Hendawy en bra period, och räddade var sitt skott från Fredrik Petersen och Kim Andersson.

Med en och en halv minut kvar satte Egypten 25–24, och Sverige tog sin tredje timeout. I anfallet efter satte Lukas Nilsson, till synes oberörd av fotstukningen i premiärmatchen, 25–25.

Sverige fick avsluta matchen fyra mot sex, med både Jesper Nielsen och Kim Andersson utvisade. Egypten gjorde 26–25 med tolv sekunder kvar – och Sverige hann inte svara.

Sverige står nu på två raka förluster och har kvar att möta Slovenien, natten mot lördag svensk tid, Polen och Brasilien.

Mer läsning

Annons