Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska handbollsdamerna föll mot Ryssland i rysarmatch

/

Sverige såg ut att vara på väg mot en riktig skräll och besegra Ryssland i OS-handbollen.
Men efter ännu en rysk vändning föll Sverige med 33–36 – och kan ännu inte kvittera ut kvartsfinalbiljetten.

Annons

Efter att ha klarat av de två "lätta" gruppspelsmatcherna mot Argentina och Sydkorea väntade en betydligt tuffare utmaning i gruppfavoriten Ryssland, som liksom Sverige inlett med två segrar.

Historiskt sett har Sverige haft otroligt svårt mot Ryssland, som alltid varit en stormakt inom damhandbollen och vann fyra VM-guld av fem möjliga under 00-talet (2001, 2005, 2007, 2009). På 19 tidigare möten hade Sverige bara fyra segrar, och det var längesedan den senaste kom.

Men allt kan, som det heter, hända i drott. Och Sverige har dessutom tagit flera kliv upp mot världstoppen de senaste åren.

Förbundskaptenen Henrik Signell valde att redan från start spela med Linnea Torstenson, Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman på nio meter – en uppställning som var en stor anledning till segern mot Sydkorea.

När det kommer till de berömda marginalerna så verkade de vara på Sveriges sida i Future Arena. Matchen bjöd på högt tempo, dramatik och spänning redan från start.

Lagen följdes länge åt målmässigt, men vid ställningen 14–14 började Sverige få vind i ryggen. Under ett par minuter i slutet av den första halvleken kunde Sverige rycka ifrån till en fyramålsledning, när Hagman kontrade in ett par bollar, Filippa Idéhn räddade en straff med ansiktet och ryska stjärnan Anna Vjachireva fick rött kort för att ha skjutit just Idéhn i ansiktet.

Sverige fortsatte det stabila spelet i inledningen av andra halvlek, och allt såg avgjort ut när ryska målvakten Anan Sedojkina dessutom åkte på en skada.

Men det går aldrig att räkna bort Ryssland, som i sin match mot Sydkorea vände ett sjumålsunderläge till seger med fem mål. Sverige ledde med sex mål, 24–18, sju minuter in på den andra halvleken. Tio minuter senare var ställningen 27–27, efter att Ryssland tagit över kommandot och Sverige gjort några tekniska fel samtidigt som målvaktsräddningarna slutade komma.

Det skulle bli en strid in på mållinjen, men med ett par minuter kvar kunde Ryssland dra ifrån till en tremålsledning och vann till slut med 36–33.

Sverige står kvar på fyra poäng och möter härnäst Nederländerna, på fredag.

Mer läsning

Annons