Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff förlust för Sveriges handbollsherrar i öppningsmatchen

/
  • Kim Andersson och Sverige åkte på en tung förlust mot Tyskland i OS-premiären.

Varken skador, utvisningar eller trasiga tröjor såg ut att kunna stoppa Sverige. Men mot en klassisk tysk malande lagmaskin kunde de blågula till slut inte stå emot.
Sverige förlorade handbollspremiären mot Tyskland med 29–32.

Annons

Det var tuffast möjliga öppning på OS för svensk del. Nyblivna Europamästarna i Tyskland ställde upp på andra sidan i Future Arena, och som så ofta när lagen mötts blev det jämnt – och hårt.

Sverige fick en bra start på matchen och tog ledningen med tre mål, 4–1, efter fem minuters spel.

Sedan blev det svårare för svenskarna att få tag på tyskarna i försvarsspelet. Lagkaptenen och försvarsgeneralen Tobias Karlsson åkte på sin andra tvåminutersutvising redan efter nio minuters spel, och fick vila resten av halvleken för at inte riskera en tredje utvisning och rött kort.

Dessutom skadade vänsternian Lukas Nilsson högerfoten redan efter sex minuter.

Annars så säkre målvakten Mattias Andersson, som känner i stort sett samtliga tyska spelare från alla sina år i bundesliga, hade inte en lyckad matchinledning, och fick bara tag på tolv procent av skotten innan han ersattes av Mikael Appelgren efter drygt 20 minuter.

Tyskland fick många enkla kontringsmål, medan Sverige fick slita mer för sina. Bra skytte av Johan Jakobsson och säkra straffar från Jerry Tollbring höll ändå Sverige kvar i matchen. Mästerskapsdebuterande Tollbring visade kyla och satte sju av sju straffar i matchen.

Ställningen i paus var 18–15 till Tyskland.

Appelgren kom igång bättre i mål i den andra halvleken, men Sverige hade ändå svårt att komma igenom framåt. Matchen blev otroligt fysisk – två svenska tröjor slets bokstavligt talat sönder – och nio minuter in på den andra halvleken kom den, nästan oundvikliga, tredje utvisningen på lagkapten Karlsson, som fick se resten av matchen från sidan.

Sverige kämpade sig ändå kvar i matchen och med en kvart kvar kontrade Fredrik Petersen in kvitteringen till 23–23.

Tyskland låg hela tiden lite i framkant målmässigt, och det var som om tyskarna hade en liten växel till att lägga i jämfört med Sverige som inte riktigt hade marginalerna med sig.

Sverige förlorade till slut med två mål, 29–32.

Natten mot onsdag, svensk tid, möter Sverige Egypten i nästa match. (TT)

Live: Följ vår direktrapportering från OS i Rio här

Mer läsning

Annons