Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handla inte med okända kulturföremål från konfliktområden

Annons

Under året som gått har världen bevittnat fruktansvärda brott mot mänskligheten i Syrien och Irak. Människor har fängslats, mördats och tvingats fly för sina liv. Även kulturarvet angrips. Unescos världsarv har sprängts av Islamiska Staten (IS) medan kulturföremål förs ut ur länderna för att omsättas på en internationell marknad. Handeln bidrar inte bara till att beröva mänskligheten sin historia utan också till att finansiera terrorverksamhet.

I Syrien finns ett talesätt: Alla civiliserade människor har två hemländer: Sitt eget hemland och Syrien. Det syftar på de många lager av civilisationer som genom årtusendena verkat och haft sitt ursprung i dagens Syrien och som går att spåra långt utanför landets gränser. Syriens historia är till stor del vår gemensamma historia. Men det är en historia under attack.

I världsarvsstaden Palmyra har IS exempelvis sprängt sönder Baalshamin-templet och Triumfbågen inför världens ögon. Även i Libyen har IS tagit sikte på värdefulla kulturskatter. Innan jul intogs den antika staden Sabratha. Mindre kulturföremål säljs via såväl välrenommerade auktionshus som nätauktionssajter. De höga intäkterna finansierar fortsatta övergrepp. Unesco, som ansvarigt FN-organ, har i skarpa ordalag fördömt förstörelsen. FN:s säkerhetsråds resolution 2199, som antogs i februari 2015, betonade att läget är akut och uppmanade medlemsländer att gemensamt försöka få stopp på den destruktiva utvecklingen.

I Sverige har samverkan nu startat: Riksantikvarieämbetet och Svenska Unescorådet har initierat en gemensam plattform för rättsvårdande myndigheter och kulturmyndigheter för att motverka brotten. Även om Sverige inte utgör en av huvudmarknaderna för stöldgods från Syrien, Irak och Libyen har den svenska polisen stött på föremål även här. Polisen arbetar nu med att tillsätta en särskild grupp inom den Nationella Operativa Avdelningen som ska arbeta med kulturarvsbrott. Tullverket har skärpt sin bevakning av försändelser från området. Museerna har börjat upplysa allmänheten för att öka medvetandet om stulna kulturföremål.

Tillsammans hoppas vi på en ökad medvetenhet på den svenska antikvitetsmarknaden. Interpols förteckning över stulna föremål är öppen för alla att söka i och International Council of Museums, ICOM, har gett ut listor över föremålstyper från Syrien och Irak som kan vara illegalt utförda. Den 15 december släpptes även en lista för Libyen. Det rör sig bland annat om figurer, förvaringskärl, mosaiker, mynt och historiska vapen. Vi avråder från handel med dessa föremålstyper, så länge ursprunget inte är kartlagt och hundraprocentigt tillförlitlig dokumentation kan visas upp.

Lars Amréus

Riksantikvarie, Riksantikvarieämbetet

Mats Djurberg

Generalsekreterare, Svenska Unescorådet

Dan Eliasson

Rikspolischef, Polismyndigheten

Ann Follin

Överintendent, Statens museer för världskultur

Gunilla Herdenberg

Riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket

Björn Jordell

Riksarkivarie, Riksarkivet

Therese Mattsson

Generaltulldirektör, Tullverket

Erik Wennerström

Generaldirektör, Brottsförebyggande rådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel