Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handläggares löner hålls tillbaka på Bolagsverket – men cheferna drar ifrån

Handläggare på Bolagsverket är underbetalda jämfört med övriga staten.
Löneutrymmet används i stället för att låta chefernas löner dra i väg.
Den tolkningen gör fackförbudet Seko, som även presenterar statistik som stöder resonemanget.

Johnny Karlsson, förhandlingsansvarig för Seko på Bolagsverket, menar att handläggarnas dåliga löner på Bolagsverket är något som har djupa rötter sedan 90-talet.

Samtidigt upprörs han över att cheferna på Bolagsverket tvärtom ligger över genomsnittet i staten.

– Vi har legat efter hela tiden jämfört med övriga staten. De senaste fem åren när vi har haft löneförhandlingar har man sagt att det är marknaden som styr. Det är det som gör att cheferna har höga löner som ligger tio procent över genomsnittet. Och för de övriga som arbetar i produktion säger man att det är ingen efterfrågan på handläggare. Så uppfattar jag det i alla fall, säger Johnny Karlsson.

Är det chefernas löneutrymme som resten av kollektivet på Bolagsverket får betala för?

– Jag kan tycka att det är så när man tittar på vilka löner man har på chefsnivåer, säger Johnny Karlsson.

Han redovisar statistik där den största gruppen av handläggare (145 stycken) har en medellön på 26 200 kronor i månaden, jämfört med ett genomsnitt i staten på 28 034, det vill säga sju procent under medel.

– Totalt gäller det här 200 stycken medarbetare som är i produktion på olika avdelningar på Bolagsverket som i snitt har tio procent lägre lön än genomsnittet på det statliga området, säger Johnny Karlsson.

Å andra sidan ligger som sagt chefernas fasta löner oftast kring 10–30 procent över genomsnittet.

– Cheferna låg inte så bra till vad gäller löner i början av 2000-talet, så cheferna har haft en otrolig löneutveckling här på Bolagsverket, säger Johnny Karlsson.

Han berättar att vid varje lönerevision har man utan att lyckas försökt förmå Bolagsverket att satsa på gruppen handläggare.

– Bolagsverket uppvisar en attityd att man inte tänker göra något åt den här saken överhuvud taget. De visar ingen vilja att rätta till det här, säger Karlsson.

En av handläggarna som berörs menar att det finns en upprördhet bland de anställda i frågan

– Det känns alltid lite surt. Det är ingen som tycker att det här är roligt, men samtidigt uppmuntrar jag till att man diskuterar det här, säger handläggaren.

Handläggaren vill vara anonym för att inte få en ännu sämre löneutveckling.

– Men när man driver ett företag ska man alltid ha en vågskål. Det ska inte väga över någonstans, men å andra sidan är det kanske så som hela samhället numera är uppbyggt, säger Johnny Karlsson.