Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlar friidrott om vem som har bästa läkaren?

Det började med Abeba Aregawi och fortsatte sedan med idrottare efter idrottare. Likt dominobrickor föll de, en efter en.

Och än ser vi inget slut på det hela, utan klinkandet från de fallande brickorna lär dröja sig kvar i flera månader – kanske år – framöver.

Meldonium heter den substans som svenska folket fått lära sig mer eller mindre allt om den senaste tiden.

Ända sedan Aregawi flydde till Etiopen, som det verkar, och håller sig isolerad från omvärlden där har svenska sportjournalister fört en Don Quijote-kamp för att få henne att tala ut.

Förutom den efterföljande presskonferensen tror jag inte att någon svensk journalist fått en längre intervju med Ludmila Enquist.

Skammen blev, antar jag, helt enkelt för stor för Ludmila.

Vad gäller fallet Aregawi är det som en enda lång, rätt trasslig och virrvarrig historia där hon snärjt in sig i lögner flera gånger om.

Samtidigt som folk inom såväl Hammarby Friidrott och svenska friidrottsförbundet gjorde sitt bästa för att få igenom hennes medborgarskap så fort som möjligt, levde hon i ett skenäktenskap.

En kort tid efter hon fick sitt efterlängtade medborgarskap åkte hon tillbaka till Etiopien. Där har hon också tillbringat stora delar av den tid hon inte varit ute i världen och rest mellan de olika tävlingarna.

Jag kan ärligt säga att det här kändes så knasigt redan från början.

Flera europeiska länder (och nu även länderna i Mellanöstern) har delat ut medborgarskap till stjärnor. Ekonomisk hjälp ger landet i sig en plats på världsscenen.

Jag har alltid haft svårt för dessa hopp mellan nationer och tyckte att det även i Aregawis fall kändes sisådär.

Inte verkar hon ha haft några som helst ambitioner att stanna här heller. Det handlar så klart om pengar.

Diktaturen i Etiopien kräver nog sin del av kakan, likaså dess friidrottsförbund.

I och med hennes fuskande med meldonium har hon tappat allt vad gäller förtroende från svensk friidrott och säkerligen den svenska befolkningen.

Lägg därtill att Skatteverket utreder om hon angav falska skäl då medborgarskapet godkändes. Expressens avslöjande, av utmärkte reporten Ludvig Holmberg, av detta var skarpt och låg uppenbarligen helt rätt i tiden.

Lite konstigt att det inte framkommit tidigare, men inte tror jag att det var slumpen att avslöjandet av dopningen kom strax efter detta.

Populär var den här drogen/läkemedlet också. Var och varannan dag läser man om nya fall och det är spridda skurar över vart de tas fast, även om Ryssland återkommer gång på gång.

Att somliga aldrig lär sig …

Friidrotten är ett gammal kulturellt uttryck med tusentals år av anor där män och kvinnor mätt sina styrkor mot varandra.

Det ska vara styrkor utan massa tillsatser. Annars är det inte friidrott. Utan då är det fråga om vem som har den bäste läkaren.