Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hänger Du också på den nya dieten?

Har du koll på den senaste dieten? Nej, jag pratar inte om LCHF eller någon annan konstig bokstavskombination, utan om den digitala dieten. Lägg det på minnet. Det är förmodligen nästa supertrend. På SVT Opinion skrev Patrik Wincent, VD för Internetakuten, om att vi blir allt mer beroende av teknik och att överkonsumtion gör oss asociala.

Han gav några exempel: Som att vi är på restaurang med vår käresta, men pratar inte och har inte ögonkontakt med varandra, utan vi sitter med våra respektive telefoner. Vilken sorgsen bild.

För att bryta med sitt nätberoende rekommenderar Patrik Wincent en digital diet och som med alla andra dieter presenterar han ett schema.

Det börjar med att man på måndagen startar upp med att avfölja folk som inte är  ens riktiga vänner och sedan trappas nätdieten upp dag för dag -  för att nå sin topp på söndag: då ska man stänga av mobiltelefonen en hel dag.

Jag hade en ofrivillig digital bantning förra veckan. Glömde telefonen hemma och insåg det på bussen på väg till universitetet. Det var inte ett dugg skönt eller avstressande, utan snarare ångestframkallande. Vet ni hur mycket vardagsärenden man avhandlar via telefonen under en dag? Man är ju en vandrande att- lösa- central.

Jag fick låna en telefon för kunna Facebooka snabbt med min man och min kompis – var tvungen att meddela dem att jag var telefonlös (så de inte skulle tro att något allvarligt hänt) och kunde samtidigt snabbt lägga ut några trådar om hämtning och lämning av barn och andra praktiska bestyr. Sedan lämnade jag ut min studieväns telefonnummer familjen kunde nå mig på - ifall att…

Det är så vår tid ser ut, vi är ständigt nåbara och förväntas också att vara det.  Att inte vara i det flödet skapar – i vart fall inledningsvis - stress och känsla av förlustkontroll.

Den smarta telefonen och internet har förenklat och förbättrat mitt liv, så mycket är smidigare nu än förr. Den nya tekniken har också förhärligat min vardag. Det skulle kännas jättetrist att ha ett liv utan att titta på gulliga hundar på Instagram – jag menar det på fullaste allvar. Och jag vill läsa på Facebook vad en avlägsen bekant äter till middag. Det ger mig plus i vardagen. Därmed inte sagt att det finns skäl att fundera på ens telefonbruk.

Sitter man och flipprar med sin smarta telefon i tid och otid är det förmodligen superstressande för en själv.

Själv är jag säker på att en orsak till att jag kuggade en tenta i våras hade med den nya tekniken att göra. Medan jag pluggade plingade det och blippade i min telefon. Jag kunde inte låta bli att titta vad som hade hänt på Twitter och Facebook och den djupa koncentration som krävdes för studierna var bruten. Så där höll det på, tills jag körde på tenten alltså.

Nu har jag ändrat mina vanor. Telefonen är på ljudlöst medan jag studerar. Jag tar istället planerade sociala-medier pauser och fixa ärenden med telefonen - pauser. Än så länge har det sättet varit framgångsrikt. Men någon digital avtrappningsdiet efter ett schema och en hel dag utan mobiltelefonen  – nej – det vore alldeles för stressande och astråkigt.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel