Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna och Johan blir kranskulla och kransmas

Snö och skidor finns med hos både kranskullan och kransmasen inför Vasaloppsarrangemangen 2016. Hanna Eriksson blir kranskulla och Johan Wellert kransmas.

Annons

På onsdagsmorgonen glider Hanna och Johan in i SVTs morgonsoffa och därmed blir de två Vasaloppets ambassadörer för det kommande året, men redan på tisdagen fick de två möta media i all hemlighet.

Nu är jobbet i gång - ett jobb som kröns med krans i Tjejvasa och Vasalopp.

Så vem får då kransen?

– Ingen aning, skrattar de båda, som haft två veckor på att förbereda sig på den givna frågan.

Däremot hade Hanna läst på att hon blir kranskulla nummer 92, medan Johan blir 28 i raden av kransmasar.

Hanna Eriksson debuterar inom kort i världscupen i skidorientering, har en pappa, Ulf, som spelat ishockey i Mora IK, men framförallt en mamma, Maria, som åkt JVM i längd men också varit en av fyra kranskullor som fått bekransa Janne Ottosson. 1992 hade mamma Maria, som då hette Gustavsson, det uppdraget. Idag hade hon ett annat uppdrag, att som en av Tjejvasans tävlingsledare utse kransmasen Johan Wellert.

Johan, med mammas rötter i Morabyn Ryssa, men själv Transtrandsbo, är en skidåkare med minimal snökontakt. Istället var han en av pionjärerna i freeskiing med skidorna mer i luften än på snön och idag ledare i Sälens IF för deras sektion med actionsport.

Inte så underligt så är också Johan novis i Vasaloppspåret, men känslan och förståelsen för Vasaloppets betydelse finns, precis som hos alla i området.

– Längdskidor åkte jag som ung och jag var med och hjälpte till på kontroller, men jag hamnade snabbt på twintips och började med tricks och hopp.

När vinterveckan nu drar igång så får Johan istället för hopp hoppas att hans balans håller honom på fötterna, när han med hala skor ska springa bredvid en segrarinna.

Hanna Eriksson hör desto mer hemma i skidspåret med JVM brons i skidorientering, men också framgångar i traditionell längdåkning och orientering.

Med den bakgrunden och mamma Maria så har det givetvis blivit både Tjejvasa och en rad andra lopp i Vasaloppsveckan, både sommar och vinter. 2013 var hon 28:a i Tjejvasan.

– Mina planer är att åka Tjejvasan i vinter igen, säger Hanna, som då kan vara så långt fram i spåret att hon får se Johan i arbete.

– Det här är ett hedersuppdrag som man bara inte tackar nej till, säger både Johan och Hanna.

Om de två nu inte tackat ja, då hade fjolårets duo ställt upp igen.

– Både Viktoria Stärner och Victor Gustafsson tyckte uppdraget var så kul så det erbjöd sig köra ett år till om det skulle behövas, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund, som inte behövde ringa Victor och Viktoria.

2016 heter kranskullan Hanna Eriksson och kransmasen Johan Wellert.