Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Bark går till domstol med beslutet om att avliva hans 70 får: "Drastiskt beslut"

Hans Bark, med sitt bolag Sidsjö fastigheter, överklagar Länsstyrelsen Västernorrlands beslut om att avliva hans 70 får. Han anser att beslutet saknar laglig grund och att åtgärderna som nu gjorts bör räcka för att ändra beslutet.

Sundsvalls Tidning berättade i början av oktober att länsstyrelsen har beslutat att omhänderta 70 får och baggar i Sidsjö på grund av bland annat misskötsel.

Läs även: Fåren vid Sidsjön misskötta – samtliga djur omhändertas

Detta beslutades efter en djurskyddskontroll i september då en länsveterinär konstaterade att fåren inte hade fri tillgång till grovfoder och att vissa därför var för smala, att deras klövar var för långa och att personalen som sköter fåren inte har tillräckliga kunskaper om djurskötsel.

Redan 2013 konstaterades bristerna första gången och länsstyrelsen krävde förbättring för att ägaren, Hans Bark och hans företag Sidsjö fastigheter, skulle få behålla sina får.

Läs även: Länsveterinären om de misskötta fåren i Sidsjö: "Vi ser allvarligt på det"

Den 6 oktober beslutade länsstyrelsen att de får som är märkta ska hämtas till slakt och de omärkta ska avlivas på plats, något som Hans Bark nu överklagat till förvaltningsrätten.

I överklagandet yrkar han, förutom på att myndigheten ska ändra beslutet att omhänderta djuren över huvud taget, att förvaltningsrätten dessutom omedelbart ska besluta att omhändertagandet inte får verkställas innan domstolen själv tittat på fallet.

Hans Bark skriver i överklagan att beslutet saknar laglig grund och att även om distriktsveterinärens allmänbedömning inte är bra, så är den långt ifrån den uppfattning som man kan få genom att läsa länsstyrelsens drastiska beslut.

"Att de påpekanden som kommit från Länsstyrelsen Västernorrland i år inte blivit åtgärdade på rätt sätt kan förklaras av att personal slutat och även att de inte skött sina ålagda uppgifter".

Han skriver också att detta inte är någon ursäkt i sig och att han förstår att bolaget som ägare har yttersta ansvaret för att de anställda sköter sina jobb med djuren. Han påpekar dock att så snart brister belysts så har veterinär kontaktats för hjälp och rådgivning.

Dessutom har nu fodertillgången rättats till och klövarna vårdats, tillägger han bland annat.

"Skulle fåren inte få finnas på fastigheterna skulle många sakna dem", förklarar han för förvaltningsrätten i sin överklagan.

För Plus-kunder: Länsstyrelsens beslut står fast – de 70 fåren i Sidsjö ska avlivas