Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans från Njurunda tävlade i OS 1968

OS i Grenoble 1968.

På startlinjen i bobsleigh fanns Hans Hallén från Njurunda.

42 år senare följer han vinterspelen från tv-soffan – men de egna OS-minnena är fortfarande starka.

– Det var en fantastisk upplevelse, konstaterar 74-åringen.

Annons

Hans Hallén från Forsa har en imponerande meritlista med toppresultat från en mängd idrotter. Han har representerat Sverige i tre grenar: motocross, nordisk kombination och bobsleigh, även om motocrossen alltid varit kärnan i idrottsutövningen.

Att det blev bob i olympiaden 1968 var mer eller mindre ett resultat av tillfälligheternas spel.

– Det var under en VM-tävling i motocross i Hedemora som tävlingsläkaren frågade mig om jag skulle vilja prova att åka bob med honom. Jag visste knappt vad bob var då, berättar Hasse Hallén.

Fick snabbaste tiden

Duon åkte till Italien för att införskaffa en bob och därifrån till Innsbruck där hela världseliten befann sig på träningsläger.

– Jag undrade vad jag hade gett mig in på. Men efter att ha studerat banorna ett par dagar sa jag: nu åker vi. Jag tänkte att jag gör väl som när jag åker motocross och det gick fint. Jag hade dagens snabbaste träningstid, minns Hasse.

Sedan gick allt snabbt. Bobförbundet fick upp ögonen för talangen från Njurunda och samma år blev han uttagen till både Europa– och världsmästerskapen.

Två år senare var det dags för olympiska mästerskapen i Grenoble där det var tvåmanna bob som gällde. Resultatet blev en tolfteplats. Redan då spelade materialet en central roll – och svenskarna förde en ojämn kamp mot de stora bobländerna.

– Vi hade ju bara en uppsättning medar som vi använde oavsett om det var varmt eller kallt. Tyskarna och Österrikarna däremot hade ju proffsstall, berättar Hasse.

– Men det var en fantastisk upplevelse, man har många starka minnen därifrån.

Dubbla guldmedaljer

Det svenska lagets hjältinna var längdskidåkerskan Toini Gustafsson med sina dubbla guldmedaljer på fem respektive tio kilometer. Sveriges tredje guld togs av skridskoåkaren Johnny Höglin.

För Hasse Hallén kom avskedet med bobsporten lika tvärt som mötet.

– Efter olympiaden åkte jag inte mer, man hade inte råd. Det fanns ju inga sponsorpengar på den tiden.

Idrottsintresset har dock följt med hela livet. I dag håller han sig i form med daglig motion.

– Det måste man. Jag går varje dag med stavar och på sommaren cyklar och paddlar jag.

Skidskytte roligast

Så här i OS-tider blir det många timmar framför tv:n. Favoritgrenen är skidskytte – i alla fall som åskådare.

– Som tv-underhållning är skidskytte överlägset, konstaterar Hasse.

Backhoppning och längdskidor är andra favoriter och självklart följde han Charlotte Kallas guldlopp hemma i lägenheten i Kvissleby. När det gäller Sveriges fortsatta chanser i spelen, vill han inte ge sig in i några medaljspekulationer. Han väntar med att jubla tills resultatlistan är klar.

– Jag blir bara less på alla journalister som tror på guld – man kan ju inte förutsäga någonting.