Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Selling: Bättre med bostadsbidrag till betalningssvaga hushåll än subventioner till de som bygger

Med anledning av Marcus Svanbergs debattartikel "Vi måste flytta mer – här är fem åtgärder som politikerna bör driva för en ökad rörlighet" och Ingemar Nilssons replik "Svanberg duckar för problemen i sina förslag om en bättre bostadsmarknad".

Jag håller helt med båda skribenterna om att Sverige behöver en bättre fungerande bostadsmarknad och att en fortsatt hög byggnadstakt på hyresrätter är viktigt tillsammans med åtgärder för en mer jämlik bostadsmarknad.

Lösningen på det är definitivt inte mer stöd och subventioner till de som bygger, redan i år har staten betalat ut, kastat bort hela 5,8 miljarder skattekronor i stöd utan att problemet är löst.

Dessa bidragskronor kommer till största delen tillfalla de redan betalningsstarka grupperna i samhället, vilka har råd att själva betala marknadshyror och är de som idag flyttar in i våra nybyggda hyresrätter.

Lösningen på problemet är enkel, ta bort alla subventioner till de som bygger för det har aldrig visat sig tillföra fler och billigare hyresrätter.

Inför istället rejäla bostadsbidrag till de betalningssvaga hushållen så att även de får möjlighet att tillsammans med de betalningsstarka hushållen flytta in i våra nyproducerade lägenheter.

Förutom att våra skattekronor hamnar där de behövs mest hindrar vi den idag ökande segregeringen i samhället. På 20 år har bostadssegregationen i Sverige fördubblats, enligt siffror från SCB.

Att människor har tillgång till ett bra boende är av största vikt för att man ska kunna klara andra centrala delar av livet, till exempel utbildning, hälsa och arbete. Forskning inom området tyder på att boendesegregation har konsekvenser för människors livschanser.

Jag hoppas nu att alla politiker från alla partier kan inse denna enkla lösning och agera utifrån detta så att vi bidrar till de grupper som verkligen har behov för att på så sätt  skapa en jämlik bostadsmarknad i ett  samhälle där alla känner sig delaktiga och kommer att kunna bidra till landets utveckling.

Hans Selling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel