Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Wiklund blir ny regiondirektör i Landstinget Västernorrland

Hans Wiklund blir ny regiondirektör i Landstinget Västernorrland.
Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte på fredagen.

Posten som regiondirektör anses allmänt som en katapultstol och nu är det alltså klart att det blir tillförordnade regiondirektören Hans Wiklund som får uppdraget.

Läs också: Hans Wiklund tillförordnas som regiondirektör: "Nöjd och trygg med den här lösningen"

Wiklund är 45 år gammal och har sedan 2012 arbetat som förvaltningsdirektör för regional utveckling i Landstinget Västernorrland. Han bor i Härnösand och har en yrkesbakgrund som chef och expert inom staten på regional och nationell nivå.

– Det är ett ansvarsfullt uppdrag. Landstinget ansvarar för flera av de verksamheter som är allra viktigast för människors möjlighet att delta i samhället, bland annat hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, kultur och folkbildning. Jag ska göra mitt bästa för att vi ska förvalta våra gemensamma resurser på ett klokt sätt, säger Hans Wiklund i ett pressmeddelande.

Wiklunds månadslön på posten blir 130 000 kronor, med andra ord en sänkning med 10 000 kronor jämfört med sina företrädare Inger Bergström och Anders L Johansson. Villkoren följer Landstinget Västernorrlands standardchefsavtal med chefsförordnande om fyra år.

– Jag har stor respekt för uppdragets komplexitet. Men jag känner också tillförsikt i att jag har många kompetenta och engagerade kollegor i landstinget. Det är min övertygelse att om vi alla jobbar tillsammans, så kommer vi att kunna utveckla verksamheten och göra skillnad, säger Hans Wiklund.

Från politiskt håll har man stora förhoppningar på Wiklund.

– Med Hans Wiklund som regiondirektör får vi både kontinuitet, kompetens och kvalité i den högsta tjänstemannaledningen. Han har sedan han anställdes som förvaltningschef vid Landstinget 2012 gjort ett mycket bra arbete, inte minst när det gäller de regionala utvecklingsfrågorna. Hans Wiklund står för ett engagerat, tydligt och inkluderande ledarskap, säger regionrådet Erik Lövgren (S) i ett pressmeddelande.

Gruppen som rekryterat Wiklund har bestått av Erik Lövgren (S), Jan-Olov Häggström (S), Eva Andersson (MP), Jonny Lundin (C) och Per Wahlberg (M). I rekryteringsgruppen har också fackliga representanter i centrala samverkansorgan deltagit.

– Vi har haft en bra process och god dialog i rekryteringsgruppen. Målet har varit att hitta en person med rätt kvalifikationer för att utveckla verksamheten och dialogen utifrån nuläget för landstinget. Hans Wiklund kommer med sitt stora engagemang, sin erfarenhet och klokskap att göra ett bra arbete i rollen som regiondirektör, säger oppositionsrådet Per Wahlberg (M) i ett pressmeddelande.

Förspelet till Wiklunds utnämning handlar givetvis om att den tidigare regiondirektören Inger Bergström först lämnade sitt uppdrag som regiondirektör i början på juni. Hon avgick på grund av den så kallade Thelin-affären som kostat landstingets skattebetalare 3,6 miljoner kronor och där Bergström valde att inte diarieföra de exremt förmånliga avtalen. I början på augusti kom senare beskedet att Bergström avskedas utan avgångsvederlag, men det här drivs nu vidare som en facklig tvisteförhandling på central nivå.

Läs också: Klart besked: Inger Bergström avskedas utan avgångsvederlag

Bergström ersattes först av ekonomidirektör Margareta Tufvesson som tillförordnad (tf) regiondirektör, men i mitten på september klev just Hans Wiklund in som t f regiondirektör.

För Plus-kunder: Oenighet om Inger Bergström – nu går tvisten till central förhandling