Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansson om krisen: ”Det påverkar oss”

Över 1,2 miljoner kronor.
Så mycket ligger Sundsvall Dragons skatteskulder på.
Och enligt Kronofogdens utredning har klubben heller inget av utmätningsbart värde.
– Kommentaren är att det påverkar oss, det är inget vi sticker under stolen med, säger tränaren Tommie Hansson.
– Det får stå för Tommie, kontrar ordförande Anders Öhrn som sammanfattar den sportsliga situationen i klubben med; "Allt är på topp".

För en vecka sedan gjordes en utredning av Sundsvall Dragons där Kronofogden kom fram till att det saknades kända utmätningsbara tillgångar. Skulderna just nu ligger på 1 209 259 kronor och hela summan ska ligga på skattekontot.

– Man har bland annat kollat olika bankkonton och kommit fram till att det inte finns värden på dem, säger en handläggare på Kronofogden.

Ordförande Anders Öhrn hävdar att siffrorna är lägre eftersom inbetalningar gjorts.

– Det är snarare 900 000 kronor, säger han.

Hur går det med löneutbetalningarna – har alla fått betalt som de ska?

– Det går enligt ritningarna även om vi är lite försenade. De ska inte bli utan lön.

Hur upplever du att läget i Sundsvall Dragons är?

– Vi gjorde succé i Kramfors och lyckades fånga en stor publik och göra hemmaplan till bortaplan. Allt är på topp, säger Anders Öhrn.

Tommie Hansson säger att de ekonomiska problemen påverkar det sportsliga.

Vad säger du om det?

– Jag upplever i första hand inte vad som händer med spelarna, det får stå för Tommie och han står närmast killarna. Han träffar dem varje dag.

Finns det någon långsiktig plan för att det här inte ska hända gång på gång?

– Vi har tittat på hela verksamheten och minskat kostnaderna med 1,2 miljoner kronor, men det kommer att synas först senare. Vi har framför allt satsat mer på unga spelare, vi har inte gått på de dyraste exporterna och har bestämt oss för att avstå från en utomeuropeisk spelare. Vi jobbar på.

Känner du att det finns någon risk att ni går i konkurs?

– Nej, inte i dagsläget

Sundsvall Dragons skulder har växt fort. För bara några månader sedan gjordes en koll på klubbens ekonomiska situation av basketförbundet inför säsongsstarten, en koll som föreningen fick godkänt på.

– Eftersom situationen har uppkommit under säsongen är det inget som vi i förbundet kan göra någonting åt eftersom vi följer det tävlingsreglemente som finns, säger Hans von Uthmann, ordförande i förbundsstyrelsen.

Reglementet säger att så länge föreningen fullgör skyldigheterna till "basketfamiljen", det vill säga inte är skyldig pengar till någon annan förening eller till förbundet, så kan förbundet inte göra någonting åt situationen.

– Det är klart att ekonomin inte ser bra ut alls, det är inte bra för någon förening eller idrott. Men så länge skulderna ser ut som de gör finns det inget vi kan göra åt saken, säger han.

Nästa gång förbundet gör en ekonomisk granskning av klubben är först nästa år när de söker in till kommande säsong.

Om skulderna inte betalas av kan antingen Kronofogden eller Skatteverket försätta Sundsvall Dragons i konkurs.