Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häpnadsväckande hur långt vissa kan gå

Annons

Replik på Alliansen måste rädda länets jobb, ST 30 oktober.

Organisationer som slåss för sina medlemmars rättigheter och villkor är bra. Det behöver vi mer av. Frågan är dock om det finns någon gräns för vilka metoder och argument man är beredd att tillgripa? När vd:arna för byggbranschens organisationer lägger ut texten om rot-avdraget i ST inser jag att inget pris är för högt för dem i alla fall.

Att man är beredd att legitimera ett nyfascistiskt parti och använda dem för att nå sitt uttalade mål, är i sig häpnadsväckande. Dessutom förespråkar man metoder som under överskådlig tid skulle leda till parlamentariskt kaos. Är det ett sådant Sverige som branschföreningarnas medlemmar och anställda vill ha?

Rot i sin nuvarande konstruktion kostar cirka 17 miljarder kronor 2015. I regeringens budget föreslås en sänkning av subventionen från 50 till 30 procent och den minskade kostanden beräknas till cirka 5 miljarder. Vi fortsätter alltså att subventionera villa-, fritidshus- och bostadsrättsägare med ungefär 12 miljarder kronor om året. Jag tror till skillnad från branschföreträdarna inte att svenska folket därmed automatiskt bara anlitar svart arbetskraft. Skillnaden mellan 30 och 50 kronor i bidrag per 100-lapp för en renovering är inte avgörande och därför blir inte heller sysselsättningseffekten dramatisk. Dessutom kan en justering av rot förhoppningsvis bidra till att stävja de ökande tendenserna till fusk som vi nu ser.

Avslutningsvis är jag överraskad över att skribenterna framställer byggbranschens jobb och arbetsuppgifter som så oerhört enkla. Att man andas förakt för högskoleutbildning är ju en sak, men att prata ner kvalitets- och kompetenskrav på jobben i sin egen bransch är egendomligt. Man påstår att dessa enkla, för att inte säga simpla jobb, passar utmärkt för de människor som nu flyr för sina liv till Sverige. Har man den frågan förankrad med de stödparti man vill samverka för att nå sina mål? Nej, sanningen är att det handlar om att exploatera dessa utsatta människor i kampen för sänkta löner och villkor för de redan anställda.

Ingemar Nilsson

Riksdagsledamot (S) Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel