Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har 70 miljoner i kassan för att utveckla företag i regionen

Två nya investeringar i företag är gjorda och fler ska det bli.
– Ja, vi har gjort en omstart nu och sitter på en del kapital, säger Bengt-Göran Persson, ordförande i Investa Företagskapital.

Annons

Han har drivit det privata investmentbolaget sedan 2005 och tillsammans med statliga Industrifonden och dåvarande Saminvest har man under åren investerat i många mindre- och medelstora bolag i Västernorrland, Jämtland och Hälsingland.

– Och därmed har vi säkrat bolag med sammanlagt 900 anställda, enligt Industrifondens analys, säger Bengt-Göran Persson.

Tidigare i år blev statliga Inlandsinnovation i Östersund delägare i Investa genom att köpa Industrifondens andel. Men man köpte också Investas portföljbolag.

– Därför finns nu 70 miljoner kronor i kassan. Över huvud taget har det nog aldrig funnits så mycket kapital i regionen, men sedan gäller det att hitta bra företag att investera i, menar Bengt-Göran Persson.

Två har man nu hittat: Tobe Outerwear i Hammerdal, som tillverkar skoterkläder, och verkstadsbolaget Pepab i Söderhamn. I dem har Investa gått in med sammanlagt sju miljoner.

– Vi går in i företag som vi känner att vi kan utveckla. Sedan måste vi vara överens om vad som ska göras, ha samma agenda, annars fungerar det inte, säger Bengt-Göran Persson.

Förutom kapital, menar han, att man också kan bidra med kompetens och erfarenhet.

Investa samarbetar nu med Almi och med Inlandsinnovation, men det sistnämndas framtid är oklar. En majoritet i riksdagen beslutade i november att det statliga riskkapitalbolaget ska avvecklas. Då var tanken att verksamheten ska övertas av ett annat statligt bolag som jobbar nationellt.