Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här åker asylsökande skidor för första gången

De kommer från Irak, Afghanistan och Syrien.
Ingen av dem har någonsin stått på ett par skidor.
I dag fick de chansen att lära sig i Sidsjön.

Vantarna är blöta och snön kryper in mellan jeansen och tröjan. Men det gör liksom ingenting. De har precis lärt sig åka skidor och stilarna är lika många som skratten.

De flesta av skidåkarna bor på ett asylboende i Bergsåker och det var ett uppskattat arrangemang tillsammans med Friluftsfrämjandet.

– De blev eld och lågor när vi frågade dem om de ville prova. De har ju aldrig sett ett par skidor i verkligheten, säger Eva Edblom, frivillig svenskalärare på boendet.

Ziyad har flytt från Syrien och han kom till Sverige för fem månader sedan. Han har bara sett skidåkning på TV tidigare. Efter några varv på plan mark är han redo att testa backen.

– Vi uppskattar verkligen det ni gör för oss. Tack så mycket. Jag känner mig äntligen hoppfull inför framtiden.

Läs också: Ny satsning ska ge unga asylsökande jobb

Se också: På darriga ben i en liten nerförsbacke

Pinnbröden värms över elden och i pannan kokar teet. Snöandet avtar och solen tittar fram. Efter ett oändligt antal vurpor vilar sig Ziyad vid elden.

Entusiasmen går inte att ta miste på. Efter flera åk nedför backen kommer gruppen på att de inte lärt sig bromsa. Skidledarna Kjell Pettersson, Greger Älgemon och Susanne Olofsson från Friluftsfrämjandet förklarar. Det visar sig snabbt att det är svårplogat i snön och bästa sättet är helt enkelt att sätta sig ner för att få ner farten. Frivilligt eller ofrivilligt.

Några barn tittar med stora ögon på den lite udda gruppen. Deras föräldrar gör tummen upp och hejar på. Ziyad är med på en selfie som kompisen tar och han konstaterar.

– Det gör ont att lära sig åka skidor.

Ledare: Fördomar är inte fakta

Se också: Tennisklubben bjuder flyktingarna på en upplevelse utöver det vanliga

Se också: Utbytesstudenter från andra sidan jorden testade skidor på Norra berget