Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har åkt taxi för 96 000 kronor

Landstingsdirektör Anders L Johansson åkte taxi för 96 000 kronor under år 2011.
Sammanlagt hade Landstinget Västernorrland ­ 291 000 kronor i resekostnader för sin högste tjänsteman.

När Anders L Johansson tog över jobbet som landstingsdirektör hösten 2010 var han den tredje på kort tid som axlade rollen. Han efterträdde Gösta Burlin, som tagit över efter Lars Bolin, som i sin tur ersatt Sara Ekström.

Lönen som förhandlades fram när Anders L Johansson började – 140 000 kronor i månaden – är låst till 2013.

– Jag har inga som helst problem med det. Det är en bra lön, en hög lön, sade Anders L Johansson, när han sommaren 2011 bestämde sig för att stanna som landstingsdirektör.

I avtalet med landstinget fanns också fria resor till och från arbetet. Eftersom Anders L Johansson bor i Sollentuna har det blivit dyrt. Avtalet gäller max två år.

Mellan bostad och jobb

I går berättade tidningen Ångermanland att Anders L Johansson under 2011 åkt taxi för 96 000 kronor. Resorna, de flesta mellan bostaden i Sollentuna och Arlanda – och från Midlanda till jobbet i Härnösand,betalade landstinget. Enligt avtal.

Landstinget betalar också för gratis flygresor, ett årskort på SAS för 184 000 kronor. Med lite andra resor hamnade resekostnaden för 2011 på 291 000 kronor.

Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg säger att avtalet förhandlats fram av tre personer och att beslutet fattats i landstingsstyrelsen.

– Det är så här avtalet är konstruerat och det är inget nytt för mig, säger han.

Dagbladet har utan framgång sökt Anders L Johansson för en kommentar.

Ingen övertidsersättning

Till tidningen Ångermanland säger han:

– Det är en överenskommelse som jag träffat med arbetsgivaren. Det är ett praktiskt sätt för mig att ta mig mellan flyget och arbetsplatsen.

I avtalet står också att Anders L Johansson inte har rätt till övertidsersättning. Om han vill sluta får han lön i sex månader om anställningen varat i minst två år. Om landstinget vill att han slutar får han lön i tolv månader om anställningen varat i minst två år.