Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bredbandsutbyggnaden som bäst i länet – siffror kommun för kommun

Drygt hälften av alla hushåll i länet har nu tillgång till bredband.
Det är tio procentenheter lägre än riket i genomsnitt.
Av kommunerna i Ångermanland ligger Härnösand klart bäst till och Kramfors sämst.

Å andra sidan var det i Kramfors som tillgången på bredband ökade i särklass mest förra året. Från 21 till 38 procent med hushållstäckning. Det placerar Kramfors på plats 195 av landets 290 kommuner.

Uppgifterna kommer från Svenska Stadsnätsföreningen.

– Det går åt rätt håll sett till hela landet, men fortfarande saknar nästan fyra av tio svenskar tillgång till fiberbredband. Det är en demokratifråga att alla får ta del av digitaliseringen, säger föreningens vd Mikael Ek.

Helt klart är att det finns väldigt stora regionala skillnader. Sundbyberg har sex år i rad toppat och där har 94 procent tillgång till fiberbredband.

Den statliga målsättningen är att nio av tio svenska hushåll ska ha bredband senast 2020. Det handlar om tillväxt, välfärd och infrastruktur.

Äldre, nyanlända och glesbygdsbor måste få tillgång till bredband för att kunna ta del av information och tjänster, anser även Svenska Stadsnät.

Enligt föreningen behövs 40 miljarder kronor för att nå det politiska målet.

Så här stor andel av hushållen i länet har nu tillgång till fiberbredband, uttryckt i procent:

Sundsvall: 61

Härnösand: 51

Örnsköldsvik: 46

Timrå: 46

Sollefteå: 43

Kramfors: 38

Ånge: 26