Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de bästa kommunerna att fira jul – Sundsvall får topplacering i undersökning

Sundsvall är Sveriges sjunde bästa kommun att ha sitt julfirande.
I alla fall om man tittar på en undersökning som Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, har genomfört.

Utifrån fyra juliga kriterier har Charlotta Mellander vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping tagit fram Sveriges bästa platser att fira jul. Sundsvall, precis som tidigare år, skvalpar med i toppen. I år hamnade Sundsvall på sjundeplats, en mycket bra placering med tanke på att samtliga 290 kommuner är med i undersökningen. I jämförelse hamnar Umeå på 22:a plats och Stockholm på 40:e plats i rankningen.

Sämre gick det för Timrå och Ånge som hamnade på platserna 85 och 137. Sist i hela rankningen blev Karlsborg, en kommun vid Vätterns västra strand.

Förutsättningarna för ett bra julfirande har tagits fram genom fyra olika kriterier: Andel barn i åldern 0–14 år, antal leksaksaffärer per barn, antal godisaffärer per barn och medeltemperatur som ger chans till en vit jul.

På första plats, liksom förra året, ligger Åre som ligger strax före Habo och Vaxholm i rankningen.

"Som vanligt vill jag ändå poängtera att jul kan firas överallt – oavsett väder och presenter", skriver Charlotta Mellander om undersökningen.

Fler artiklar om julen:

Krönika: Julklappsbestyren får mig att klappa ihop totalt

Premiumartikel: Så skämmer vi bort våra husdjur i jul – lista över populäraste klapparna

TV: Givmilda Sundsvallsbor samlade in julklappar till utsatta familjer