Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är det tidiga vårtecknet i Timrå: "Tyckte att det var lite märkligt så här tidigt"

Varje år brukar gråhägern bosätta sig vid havet i Torsboda, men det milda vädret har fått fåglarna att komma tidigare än vanligt.

Maud och Leif Hjältman bor i Torsboda i Timrå, och varje år brukar de kunna se när gråhägern tar sig in mot havet utanför köksfönstret. I år blev de dock förvånade.

Läs också: Unik gråhägerkoloni upptäckt i Torsboda

– Det var ovanligt många. Vi har nog aldrig sett 20-25 på samma gång, säger Leif Hjältman.

Och inte nog med att de var många till antalet, tidpunkten stämde inte heller den överens med hur det brukar vara.

– Vi tyckte att det var lite märkligt så här tidigt. Vi har aldrig varit med om att de kommit i mars. Det var väldigt tidigt och man blir lite orolig för hur det kommer att gå.

Läs också: Hägrarna bygger nytt efter Dagmar

I vanliga fall brukar de se hur fåglarna tar sig in och bygger bon intill havet i mitten av april.

– Men det är varmt utöver kusten, och ser man ut över havet så finns det ju ingen is här utanför. Så det är väl det som gör att de kommer, säger Leif Hjältman.

Han är dock orolig för hur fåglarna ska klara sig.

– Det kan ju bli ett bakslag, och blir det till exempel snö och kallt så kommer de få det besvärligt. Kommer våren tidigt så är det bra, men blir det ett bakslag och vinter igen så är det inte så bra. Då vet man inte hur det går, säger han.