Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är favoriterna till Augustpriset

Khemiri, Pleijel eller Stoor? På måndag kväll presenteras årets Augustpristagare. Utvalda bokhandlare, bibliotekarier och kritiker har sagt sitt. Vi bad en fristående person från varje yrkeskategori lyfta fram sina favoriter.

Annons

I den skönlitterära klassen hoppas Alice Thorburn, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, på Stina Stoors novellsamling "Bli som folk" eller på Agneta Pleijels "Spådomen":

– Det vore jätteroligt om Stina Stoor fick priset. Dels för att hon är debutant, men framför allt för att hon skriver egensinniga noveller på ett helt eget, både lekfullt och kärvt språk, ofta med kopplingar till barndom och natur.

– Men jag skulle också bli glad om Agneta Pleijel fick årets August. Hennes bok är en intressant skildring av en flickas uppväxt, av de spår en familjs inbördes relationer sätter i en människas liv, och, inte minst, av ett författarblivande.

Ulrika Larsson, chef för Akademibokhandeln i Halmstad suckar först lite när hon blir ombedd att välja en vinnare i just barn- och ungdomsklassen. Hon tycker att alltför många genrer trängs ihop i en och samma Augustkategori:

– Att vi bara har ett pris för barn- och ungdom är orättvist. Det är ett stort spann som ska täckas när vi i en enda kategori ska jämföra bilderböcker och hela vägen till tonårsböcker.

– De nominerade i år är fantastiskt duktiga var och en i sin genre, men jag hoppas att Frida Nilsson vinner med "Ishavspirater". Med sin fantastiska fantasi och känsla för att berätta sina historier låter hon oss sitta som på nålar ända till sista sidan. Det är läsningens magi när den är som starkast.

Jonas Eklöf, kritiker och chefredaktör på Vi läser, tror benhårt på Karin Johannissons "Den sårade divan" i fackboksklassen:

– Jag tror att hon får priset och tycker att hon förtjänar det. Hon har ett sätt att tillföra ny kunskap genom att skriva i olika genrer på samma gång, man får ta del av något som man inte tidigare visste. Det som hon skriver är alltid väldigt läsvärt.

– I barn- och ungdomsklassen tror jag det blir Jessica Schiefauer som får det, och i den skönlitterära Jonas Hassen Khemiri även om Carola Hansson också förtjänar att få det.