Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är första spadtaget – bygget av unika träningshallen bara veckor bort

Första spadtaget är gjort.
Inom ett par veckor börjar bygget av den första ettappen av stans första baseboll-hall.
– Det är jättestort, säger projektledaren Kent Sjölund.
– Det är en dröm som blir verklighet, säger spelaren Hanna Tjernberg.

Fyra spadar skickades ned i sanden vid sidan av basebollklubben Sundsvall Mosquitoes anläggning på Kubikenborg.

Där stod klubbens ordförande Krister Smedberg, Arvsfondens Cecilia Eriksson, Åsa Ulander, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sundsvall och projektledaren Kent Sjölund.

I augusti 2014 började baseboll-föreningen arbeta för att förverkliga drömmen. Nu är byggstarten av en, för svenska baseboll- och softbollklubbar, helt unik hall bara veckor bort.

– Jättekul, det har gått över två år och det ärförstås mycket tid och arbete som har lagts ned, säger Kent Sjölund.

TV: Se när första spadtaget tas och hör vad projektledaren tänker kring bygget.

Den total byggkostnaden väntas hamna kring sju miljoner och nu har klubben säkrat 4,6 miljoner vilket är tillräckligt för att påbörja den första etappen, som innebär att färdigställa grunden och skalet av byggnaden.

Största delen av pengarna kommer från Arvsfonden (drygt fyra miljoner), men spektakuläraste bidragsgivaren är en fond från amerikanska proffsligan Major League Baseboll.

– Det är första gången någonsin som någon i Sverige får medel därifrån, säger Kent Sjölund.

Under etapp två, som beräknas kunna inledas under 2017, ska det invändiga, som omklädningsrum med mera byggas klart. För att klara det ansöker klubben bland annat om investeringsbidrag från Sundsvall Kommun och pengar från Västernorrlands idrottsförbund genom det så kallade idrottslyftet.

Men redan i vinter väntas föreningens lag kunna börja träna i den nya hallen.

– Vi har alltid problem under vintrarna att kunna träna med bra förutsättningar så att få en egen hall är ett enormt lyft, säger Kent Sjöund, som också är glad över att föreningen ska få egna omklädningsrum och duschar för första gången.

Spelaren Hanna Tjernberg:

– Vi har fått låna kommunala hallar där vi varit tvungna att slå med mjuka bollar och det är inte samma sak. Nu kommer vi kunna slå på riktigt och vi får en hall där vi kan träna och känna att det här är vårat, säger Tjernberg och fortsätter:

– Det är oftast på vintern som vi har tappat spelare för att vi inte har någon plats, nu hoppas jag att fler spelare fastnar för den här sporten för den är jätterolig, säger Tjernberg.