Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya EU-lagen som slår hårt mot hästägarna

Nya EU-regler gör det dyrare för alla med utländska hästar.
En kostnad som slår hårt mot hästägarna.
– Vi har fått betala drygt 20 000 och det är mycket pengar för vår förening, säger Catarina Svanstedt, ridskolechef på Sundsvalls Ridklubb.

Från och med årsskiftet började en ny EU-lag om registrering för hästar att gälla.

Hästar som har pass från andra stamböcker än de svenska måste nu göra en tilläggsregistrering om hästen kommer befinna sig i landet mer än 90 dagar.

Lagen gäller även hästar som fanns i Sverige innan årsskiftet, vilket innebär att hästägare nu tvingas betala närmare tusen kronor per häst för att kunna ha hästarna lagligt i Sverige.

En kostnad som slår hårt mot både ridskolor och privatpersoner.

– Vi åkte på en kostnad på runt 20 000, till ingen nytta alls. Vi hade kunnat köpa två sadlar eller en halv häst för de pengarna och då hade det faktiskt gagnat föreningen, nu är det som om vi har slängt de i sjön, säger Catarina Svanstedt, ridskolechef på Sundsvalls Ridklubb.

På ridskolan har de totalt 28 hästar, varav 15 av dem är utländska.

– Några har bott hos oss nästan hela livet och nu ska de plötsligt registreras om, det känns väldigt ogenomtänkt, säger Catarina Svanstedt.

Sigrid Westerholm är hästhandlare på deltid och hon förmedlar främst utländska hästar. Även hon ifrågasätter den nya EU-lagen.

– Jag tar oftast in hästar från Holland och vill sedan sälja de vidare rätt snabbt och förutom att det blir en extra kostnad som läggs på priset så är jag orolig för att väntetiden för att få i genom registreringen kommer att bli lång nu när alla hästar ska tilläggsregistreras, säger hon.

Hon säger att det i så fall skulle påverka hennes affärer negativt, då hon förmedlar hästarna vidare så snabbt som möjligt.

– Det kan bli svårt när alla papper inte är i ordning och i längden kan det ju leda till att kunderna drar sig ur, säger hon.

Hon är kritisk till den nya bestämmelsen och tycker att det borde finnas ett smidigare sätt att synka hästarna med de databaser som finns.

– Det här är bara ännu ett sätt att göra allt ännu krångligare och dyrare än vad det redan är, säger hon.

Ägare till alla utländska hästar som funnits i landet sedan tidigare måste ha ansökt om en tilläggsregistrering senast den sista januari.