Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya miljonkravet i härvan kring konstnären Bengt Lindströms arv

Eftermälet till en av Skandinaviens mest ansedda konstnärer har varit omtvistat.
Nu kommer nästa vändning – där Bengt Lindström-biografen Curt Aspelin kräver 3,4 miljoner kronor efter hans dödsbo.

Annons

SVT Västernorrland skriver om härvan på sin hemsida.

Frågan är om det här bara är ett nytt kapitel eller om det är slutet på den.

Lindström, som bodde i såväl Essvik som Härnösand, avled 2008, men fortfarande diskuteras hans arv.

Nu kräver Curt Aspelin ungefär 3,4 miljoner kronor från dödsboet. Han har tidigare varit ombud för Lindströms barn i arvstvisten med Lindströms sista fru Michéle, som gick miste om många miljoner när hon blev arvslös.

Uppdraget varade tills det kom fram att sonen förfalskat Lindströms tavlor och skrivit falska äkthetsintyg. Något som bland annat sänkt värdena på Aspelins egen Lindström-samling, eftersom så många kopior är i omlopp.

Aspelin var en vän till familjen och har också skrivit biografier om Lindström. Han kallar enligt SVT tvisten för den största konstskandalen i Sverige genom tiderna.

I dag hölls en muntlig föredragning i Sundsvalls Tingsrätt, där Aspelin framförde sitt krav från dödsboet, som företräds av Bengt Sörman, som varit ansvarig för boutredningen. Han vill också att Sörman inte längre ska få fortsätta som boutredare.

Anledningen till kravet är att Aspelin anser sig lurad på utlovade arvoden, efter det att Bengt Lindström fått en stroke och under sina fem sista levnadsår inte längre kunde ta hand om sina affärer.

Under den tid som en förvaltare skötte hans ekonomi, menar Aspelin att ett konstvärde på 60 miljoner kronor försvunnit.

Sörman är vd för bolaget Konstnären Bengt Lindström AB, ett uppdrag som han skulle få lämna sin post på ifall han får sparken som boutredare. Sedan ska alla pågående domstolsprocesser rivas. Advokatarvodena ska sammanlagt uppgå till mellan 12 och 15 miljoner kronor.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!