Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är planerna för nya universitetet

Så här ser planerna ut för det nya universitetsområdet i Sundsvall.

En expansiv utbyggnad söderut i Grönborgskvarteret med kårhus centralt placerat i campusområdet.

Kostnaden beräknas till 108 miljoner kronor.

– Det här är inte på något sätt skattefinansierat och det är väldigt viktigt att det blir sagt, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på Sundsvalls kommun.

Det var i somras som Sundsvalls kommun fick frågan. Mittuniversitetet skulle banta 50 miljoner kronor och hade inlett sin kostnadsjakt. Frågan var vad Sundsvalls kommun kunde erbjuda för lokaler?

– Sundsvalls kommun äger i stort sett alla fastigheter runt omkring. Vi har svarat som vilken hyresvärd som helst. Vi har fått en fråga från en organisation och så har vi kommit med en hyresoffert, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

För att planerna ska bli verklighet saknas i praktiken bara ett beslut av universitetsstyrelsen på måndag – att lägga ned Campus Härnösand. Förslaget lades fram för ett par veckor sedan av Mittuniversitetets rektor, Anders Söderholm.

Sedan dess har politiker som Torbjörn Fälldin och Göran Persson, båda tidigare statsministrar och en gång delaktiga i bildandet av Mitthögskolan och sedermera Mittuniversitetet, tagit avstånd från idén.

I Härnösand har alla politiska partier lovat att göra allt de kan för att stoppa förslaget, kommunalrådet Fred Nilsson (S) och före detta kommunalrådet Anders Gäfvert (M) sida vid sida.

Till och med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har sagt ifrån. Nedläggning kan leda till en social snedrekrytering, dundrar han.

I Sundsvall väljer de offentliga företrädarna att vara tysta.

– Det vet ju alla att det här är bra för Sundsvall. Men det är jättedåligt för Härnösand. Därför är vi väldigt noga med att hålla oss neutrala. Vi har inget med det beslutet att göra. Mittuniversitetet tar det helt själva. Det enda vi har gjort är att svara på deras frågor, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

I stället för att räkna på saken så hade politikerna en teoretisk möjlighet att neka Mittuniversitetet ett förslag. Kommunalrådet Magnus Sjödin (M) gav i stället direktiv om att gå vidare. Härnösand informerades också om saken.

För en månad sedan lämnade kommunen sitt slutliga svar på universitetsledningens fråga.

Den nya planen innehåller inte längre någon påbyggnad med två våningar på socialtjänstens nuvarande lokaler i kvarteret Förrådet. Där ingår istället en helt ny byggnad, som ska knyta ihop kvarteret Grönborg med Förrådet.

Hans-Åke Oxelhöjd betonar att det aldrig har varit något hinder att socialtjänsten finns inrymd i lokalerna i dag. Beslut om att flytta verksamheten togs två månader före Mittuniversitetet kontaktade kommunen, hävdar han.

– Det handlar om att socialtjänsten har en ny organisation, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Mittuniversitetet årshyra beräknas bli 11 500 000 kronor, eller 1 400 kronor per kvadratmeter.